A Yamahánál nem aggódnak amiatt, hogy konfliktus alakulhat ki Valentino Rossival az olasz visszavonulásának időpontjával kapcsolatban. A csapatnál biztosak benne, hogy közösen jutnak dűlőre.

 

Valentino Rossinak a következő szezon végéig van érvényes szerződése a Yamahával, a 2020 utáni jövő azonban bizonytalan – egyfelől az olasz versenyző kora, másfelől formája miatt.

Rossi több, mint két éve nyeretlen a MotoGP-ben, és a Yamaha többi versenyzője is kezd szép lassan a fejére nőni.

Bár az idényt nem kezdte rosszul, hiszen az első három versenyen két második helyet is szerzett, az elmúlt négy futamból háromszor is kiesett, miközben Maverick Vinales nyerni tudott Hollandiában.

Arról természetesen nincs szó, hogy Rossi már a szerződése lejárta előtt visszavonulna, a 2020 utáni folytatást viszont alaposan át kell beszélnie a Yamahát irányító Lin Jarvisszal, aki így értékelte a helyzetet:

„Közösen döntünk a jövőről. Valentino lesz az első, aki azt mondja, befejezi, hogy ha már nem érzi magát versenyképesnek, vagy, ha a motivációja halványulna. Az erre irányuló kezdeményezés biztosan tőle jön majd.”

„Ebben a témában egyáltalán nem számítok konfliktusra. Szerintem a versenyző és a csapat is ugyanakkor jut majd ugyanarra a következtetésre az esetleges visszavonulással kapcsolatban.”

Jarvis elismerte, Rossi hozzájárulása még mindig nagyon fontos a csapat fejlődéséhez, a nagy eredményeket viszont már a jövő új sztárjaitól várják:

„2010-ig négy vb-címet nyert velünk, és amikor távozott a csapattól, annak nagy hatása volt. Olyan volt, mintha most Marquez otthagyná a Hondát. Jelenleg viszont karrierje más szakaszában jár, és már nem ő jelenti a Yamaha jövőjét a MotoGP-ben.”

„Még nálunk lehet egy, két, három évig, de már más a kapcsolatunk, már más az egymástól való függés mértéke. Ezzel természetesen nem azt mondom, hogy nem fontos nekünk – nagyon is fontos! Ezért is remélem, hogy visszavonulása után valamilyen szerepkörben nálunk folytatja.”