Hosszas küszködés után a Yamaha magára talált Thaiföldön, melynek eredménye egy harmadik és egy negyedik hely lett. A probléma csak az, hogy a csapatnál sem tudják, mitől táltosodtak meg.

 

Úgy tartja a mondás, hogy a jó eredményt sosem kell megmagyarázni, a Yamahánál viszont ettől függetlenül szeretnék megérteni, mitől gyorsultak fel ilyen hirtelen.

A japánok az elmúlt futamokon csak küszködtek, és a fejlődés jelét sem mutatták, a hétvégén viszont Thaiföldön Maverick Vinales a harmadik, Valentino Rossi pedig a negyedik helyen ért célba, végig versenyképes teljesítményt nyújtva.

„Nem találunk magyarázatot arra a jelenségre, hogy a motor mitől lett jobb, miközben nem változtattunk rajta semmit” – ismerte el az egyik mérnök a verseny után.

Persze ez így nem teljesen igaz, mert bár alapvető módosításokat valóban nem végeztek a Yamahán, a beállításbeli finomhangolások sokat segítettek – ennek hátterére Rossi világított rá:

„A hátsó guminak nagy hatása volt a hétvégi teljesítményünkre. Ez a specifikáció nagyobb tapadást biztosít, ennek köszönhetően kevesebbet küszködtünk. A következő versenyen értjük meg jobban, hogy a fejlődésünk a pályának volt-e köszönhető, de szerintem az aszfalt jellege is szerepet játszott. A bajnokság második felében ez volt a Yamaha legjobb versenye.”

Vinales szintén izgatottan várja, mit hoz a jövő, és őszintén reméli, nem csupán egyszeri fellángolásról volt szó:

„A hátsó gumi és a beállításbeli változtatások segítettek, de majd meglátjuk, hogy ez más pályákon is így lesz-e. Mindenesetre a versenyen erősnek éreztem a motort, mindig be tudtam hozni a lemaradásom, jó érzés volt versenyezni vele. Igazán kíváncsi vagyok, hogy a pálya, a gumi vagy a beállítás hozta-e meg az áttörést.”