W Series néven új versenysorozat indul kizárólag nőknek, ám a kategória máris megosztja a közvéleményt. Az új koncepció sokak szerint segíthet a hölgyeknek, mások szerint még jobban kirekeszti őket.

 

A vártnál jobban felkavarta az állóvizet a W Series, vagyis a 2019-től induló női formulakategória, mert míg az egyik tábor a potenciális hátrányokra, addig a másik az előnyökre fókuszál.

Az internetes fórumokon rengeteg érv elhangzott pro és kontra, és több versenyző is elmondta véleményét. A tengerentúlon versenyző Pippa Mann szerint elhibázott lépésről van szó, mert ez is a nők hátrányos megkülönböztetését sugallja:

„Szomorú nap ez a motorsport világában. Azok, akik megtehetik, hogy támogatják a női versenyzőket, inkább úgy döntöttek, hogy szegregálják őket, mintsem szponzorálnák. Nagyon csalódott vagyok, hogy ilyen történelmi visszalépés megtörténhet.”

Míg az európai F3-ban versenyző Sophia Florsch szintén azt emelte ki, hogy a női versenyzőket szponzorációs háttérrel kellene egyénileg segíteni, a sorozat egyik patrónusa, David Coulthard hangsúlyozta, az eddigi modell nem működött, ezért új módszerekre van szükség:

„A McLaren korábbi főnökét, Martin Whitmarsh-t tudnám idézni: ha alapvető változást akarsz elérni a végeredményben, akkor alapvető változást kell eszközölni a folyamatokban. A W Series meghozza ezt az alapvető változást, mert az a korábbi törekvések, hogy egy nő eljusson az F1-be, rendre elbuktak.”

„Az új sorozattal megtudhatjuk, ki a legjobb női versenyző, ezáltal növelve az ismertségét és az elismertségét. A W Series sokkal szervezettebb formában járul hozzá a női pilóták fejlődéséhez.”