Igazán különleges modellt tekinthetnek meg a motorsport rajongói a február végi Race Retrón, hiszen az eseményen kiállítják azt a Formula Ford 1600-as autót, amellyel a legendás Ayrton Senna először versenyzett.

 

Nem mindennapi élményben lehet részük Ayrton Senna rajongóinak, ha ellátogatnak a február 22–24-i Race Retro rendezvényre. A brazil legenda 1981 márciusában debütált a formaautók világában, és első autója most teljes valójában megtekinthető lesz.

A háromszoros F1-es világbajnok a Van Diemen RF81-essel mutatkozott be Brands Hatch-ben a Formula Ford 1600-as kategóriában, és az ikonikus autó tulajdonosa, Ralph Firman úgy döntött, teljesen felújítja az autót.

A rekonstrukciós munka azért jelentős, mert az elmúlt harminc évben senki sem láthatta az autót, amellyel Senna 20 versenyéből 12-t megnyert, és két jelentős bajnoki címet is elhódított.

Érdekesség, hogy az 1981-es idény végén az autót eladták, néhány évvel később azonban Firman vissza tudta vásárolni, aztán saját emlékei alapján ugyanolyan állapotba hozni, ahogy Senna versenyzett vele.

Az is hozzátesz az autó különlegességéhez, hogy a felújítási munkát ugyanabban a norfolki műhelyben végezték el, ahol ezek a Van Diemen RF81-esek épültek anno, így a Race Retrót képviselő Lee Masters már alig várja, hogy a nyilvánosság is megcsodálhassa:

„Óriási megtiszteltetés számunkra, hogy kiállíthatjuk ezt a Van Diement a Race Retrón. Nagy izgalommal tölt el, hogy a látogatóink lesznek az elsők, akik közelebbről is szemügyre vehetik ezt a fantasztikus versenyautót.”