Az idei perui megméretés után jövőre Szaúd-Arábiában rendezik meg a Dakar ralit, a szervezők azonban mindent megtesznek azért, hogy a viadal hagyományainak megfelelően több országon át vezessen az útvonal.

 

A várakozásoknak megfelelően nemrég hivatalosan is bejelentették, hogy több, mint tíz év után a Dakar elhagyja Dél-Amerikát és a 2020-as viadalt már Szaúd-Arábiában rendezik meg.

A szervezők ötéves szerződést írtak alá az arab országgal, ez azonban nem jelent kizárólagosságot, vagyis a következő versenyek útvonalát már több országon átívelően terveznék meg.

A Dakar eredeti, afrikai menetrendjét is úgy alkották meg, hogy ne csak egy államban száguldjanak a járművek, és ezekhez a hagyományokhoz szeretnének visszatérni a szervezők 2021-től.

David Castera, a Dakar rali igazgatója elmondta, máris nagy erőkkel dolgoznak azon, hogy kiterjesszék az útvonalat:

„A Szaúd-Arábiával kötött megállapodásunk öt évre szól, de lehetőséget kínál arra is, hogy a második évben más országokban is folyjon a küzdelem. Csak az első évben versenyzünk kizárólag Szaúd-Arábiában, aztán más lehetőségeket is megvizsgálunk.”

„Ott van például Jordánia. A napokban beszéltem az ország képviselőivel, és arra kértek minket, menjünk oda versenyezni. Vagyis más országok is szeretnének bekapcsolódni a versenybe, és erre meg is van a lehetőség.”

„Egyiptom is jó választás lehet, mert közel van Szaúd-Arábiához. Tudjuk, nem egyszerű összehozni, de egyértelmű, hogy más országok is csatalkozhatnak.”