Mély csalódottságának adott hangot Sebastien Loeb navigátora, Daniel Elena, aki meg van róla győződve, hogy a szervezők rosszul rakták össze az itinert, ezért tévedt el több versenyző is az egyik szakaszon.

 

Daniel Elenát annyira felbosszantották a Dakar szervezői által kiadott itinerek pontatlanságai, hogy szíve szerint azonnal otthagyná a viadalt.

Pedig a Peugeot 2008DKR konstrukciójával száguldó páros idén is az élmezőnyben harcol, és továbbra is esélyes az összetett diadalra, Elena szerint azonban ilyen itinerrel értelmét veszti a verseny:

„A tempónkkal elégedettek vagyunk, az itinerrel azonban nem. A harmadik szakaszon valami nagy hiba volt benne, mert rengetegen eltévedtünk.”

„A szervezők azt állítják, az itiner tökéletes, de ez nonszensz. Mindenki, autósok, motorosok, kamionosok, ugyanazon a ponton tévedtek el. Azt akarom, hogy a szervezők beismerjék, ez az ő hibájuk.”

„Csak azért, mert a pénteki szakaszt megnyertük, még nem vagyok boldog. Aznap is rengeteg hülyeség volt az itinerben – az egyik ponton például belevezetett egy nagy vízmosásba egy ködös részen.”

Elena már a közösségi médiában is hangot adott dühének: elismerte, hogy fejben már egészen máshol jár, és legszívesebben azonnal otthagyna csapot-papot, és készülne a január végi Monte-Carlo ralira.

„Sebastien is megérti a dühömet, de a szponzorok és a csapat miatt folytatni akarja. Ha rajtam múlna, felülnénk az első repülőre, hazamennénk, és készülnénk a ralira. Ha folytatjuk a Dakaron, teljesen kikészülünk a Monte-Carlo rali előtt.”

Elena az idők törlését követelte, az itinekért felelős Xavi Colome viszont egy meglehetősen érdekes érveléssel visszautasította a kérést:

„Igaz, hogy pontatlanság volt az itinerben a harmadik szakaszon. A 177. kilométernél be volt jelölve egy elektromos torony, amit sok versenyző használt referenciapontként. A valóságban viszont ez a 175. kilométernél volt, ez okozta a félreértést.”

„A sportfelügyelők által végzett elemzések viszont rámutattak, hogy ez a pontatlanság minden versenyzőt ugyanúgy érintette, vagyis az időket nem töröljük. Akik nem tornyot használták referenciapontként, azok probléma nélkül haladtak tovább.”