Szűk két évvel azután, hogy egy borzalmas balesetben miatt mindkét lábát amputálni kellett, Billy Monger nem csupán visszatért a versenyzéshez, de máris futamot nyert a Euroformula Open kategóriában.

 

Fantasztikusan inspiráló történet Billy Mongeré, aki 17 évesen szenvedett olyan brutális balesetet a brit F4-ben, hogy mindkét lábát amputálni kellett.

A fiú azonban elképesztő lelki erejét demonstrálva már a műtétet követő ébredés után azt tervezgette, hogy visszatér a versenyzéshez, amit nagyon hamar meg is valósított.

A tragikus események ellenére egyáltalán nem tört meg, végig kitartóan harcolt, most pedig újra példát mutatott küzdeni tudásból, hiszen múlt hétvégén megnyerte a Pau GP-t az  Euroformula Open kategóriában.

A brit versenyző egy speciálisan kialakított autóban versenyez, a futamot pedig úgy nyerte meg, hogy egy korai koccanás miatt a kormányoszlop elferdült. Ezzel ő lett az első olyan mozgásában korlátozott pilóta, aki formaautóval tudott versenyt nyerni.

Monger ugyanakkor már korábban leszögezte, nem akar pozitív diszkriminációt, és saját erőből, kiemelkedő eredményeinek köszönhetően akarja elérni legfőbb célját, a Forma–1-et:

„Ha professzionális versenyző akarok lenni és eljutni az F1-ig, akkor szállítanom kell az eredményeket. Ezek alapján fognak megítélni, és én is éppen ezt akarom. Nem akarok mások segítségére támaszkodni, önerőből szeretném megvalósítani álmaimat.”

„Próbálok nem túl sokat gondolni a balesetemre, mert ez nem segít a fejlődésben. Természetesen nem tudom elfelejteni, mi történt, de inkább arra koncentrálok, mit tanultam az egészből – és bizony nagyon sokat tanultam.”