A klasszikus járgányok kedvelőinek januárban érdemes Birmingham felé venni az irányt, a Autosport International rendezvény keretében ugyanis Formula 5000-es versenyautókat is kiállítanak.

 

Az 1960-as, 1970-es évek egyik leglátványosabb kategóriája a szinte minden kontinensen népszerű Formula 5000 volt, amely nevét hatalmas, 5.0 literes motorjairól kapta.

A szerencsésebbek még élőben láthatták versenyezni ezeket a gépszörnyeket, de akik kimaradtak ebből az élményből, hamarosan megtekinthetik a különleges autókat. A januárban rendezendő birminghami Autosport International rendezvényen ugyanis hatot is kiállítanak belőle.

Érdekesség, hogy a kategória fénykorában ezek a kocsik sebesség terén az F1-esekével vetekedtek, nem csoda, hogy olyan sztárpilóták is kipróbálták őket, mint Mario Andretti, René Arnoux vagy Alan Jones.

A kiállításra ellátogatók megcsodálhatnak többek között egy 1971-es Surtees T8-ast, egy 1970-es McLaren M10B-t és a Lola korabeli F5000-eseit is. Az autókon kívül számos olyan versenyző is jelen lesz az eseményen, akik még vezették ezeket a gépeket, így a kiállítást szervező Grahame White nagy érdeklődésre számít:

„A Formula 5000 számos olyan ikonikus nevet sorakoztatott fel, melyeket a mai napig is elismerünk. Ez a kategória 1969-ben jelent meg Angliában, és azonnal felvillanyozta a rajongókat különleges mérnöki megoldásaival és nyers erejével. Már alig várjuk, hogy megünnepelhessük e csodás kategória ötvenedik évfordulóját januárban.”