A Red Bull által kifejlesztett „aeroscreen” jövőre debütál az IndyCarban, és Scott Dixon szerint az esztétikailag is kellemesebb élményt nyújtó fejvédő eszköz idővel az F1-ben is leválthatja a glóriát.

 

Nagy felhördülést okozott a Forma-1-ben, amikor 2018-ban kötelezővé tették a glória fejvédőkeret használatát, mert hiába hasznos az eszköz, a szurkolók elsöprő véleménye szerint nagyon elrondítja az autókat.

Természetesen az FIA égiszén kívül eső sorozatokat is foglalkoztatja a fejvédelem, az IndyCar azonban e tekintetben saját útját járja, mert jövőre egy pajzsjellegű szélvédő, az úgynevezett „aeroscreen” kerül majd fel a kocsikra.

A technológiát a Red Bull fejleszti, és az IndyCarban szereplő Scott Dixon szerint nemcsak szebb, de hatékonyabb is lesz a megoldás a glóriánál:

„Szerintem az aeroscreen jóval sokoldalúbb – engem is bevontak a technológia kifejlesztésébe. Az IndyCar már korábban is próbálkozott hasonló megoldással, a Red Bull találmánya viszont jóval nagyobb felületet lefed."

„Szerintem a glóriának is ebbe az irányba kellene fejlődnie. Esztétikai szempontból mindenkinek más és más a véleménye, de úgy vélem, biztonság tekintetében ez nagy lépés lesz előre.”

„Örömteli, hogy a Red Bull olyasmibe fekteti az energiát, amelyből nem származik közvetlen haszna. Amikor szóba került a fejvédelem a motorsportban, rögtön ez a megoldás volt a víziójuk, és továbbra is ezt az utat követik. Úgy vélik, ez a biztonságosabb technológia.”