A 41. Dakar ralit január 6-17. között tartják meg – a mezőny Limából rajtol, és egy hatalmas hurkot leírva oda is tér vissza. 

 

Mindezt pénteken jelentették be a viadal szervezői. 

Az előzmény, hogy eredetileg hétfőre tervezték a soron következő Dakar rali útvonalának bejelentését, ám azt néhány nappal elhalasztották. 

A hírek szerint a viadal Chile, Peru (és új országként Ecuador) útvonalon haladt volna, ám Chile gazdasági okokra hivatkozva az utolsó előtti pillanatban lemondta a részvételt, hozzátéve, bízik benne, hogy 2020-ban majd újra vendégül láthatja a mezőnyt. 

Azt már korábban bejelentették, hogy Peru továbbra is az útvonal része marad – s végül kiderült, egyetlen vendéglátó országként rendezi meg a viadalt. Erre korábban nem volt még példa a Dakar történetében. 

Más kérdés, hogy a perui sivatag hatalmas kihívásokat tartogat a mezőny számára – s általa a januári viadal a valaha volt leghomokosabb Dakarok egyike lesz. A dűnés szakaszok ugyanúgy próbára teszik majd az autós, motoros és kamionos mezőnyt, mint a köves utak. 

A sztárok közül Nani Roma, Sébastien Loeb, Sam Sunderland vagy éppen Szergej Karjakin is mesélhetne ezekről a kihívásokról – ők mind nagy árat fizettek itt egy-egy apró hibáért, s a Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős számára is itt ért véget a megméretés, úgyhogy nekik is „jön eggyel” a perui sivatag.

A nevezés a viadalra hétfőn nyílik meg.