Nem is akármilyen, a mindenki által imádott Jeremy Clarkson, Richard Hammond, James May trióról már korábban is tudni lehetett, hogy újra összeállnak az Amazonnál. Vitték magukkal a mindenre képes producert, Andy Wilman-t is. Egyetlen céljuk volt, hogy a világ legjobb autósműsorát még jobbá tegyék. Ehhez kaptak rengeteg pénzt, a megfelelő technikát, és teljesen szabad kezet. Hogy sikerült e nekik újra alkotni saját magukat? Ó igen! De ne szaladjunk előre kezdjük az elejéről. Hogy kötöttek ki az Amazonnál? 

 

2015 tavaszán járunk, éppen forog a Top Gear új évada minden teljesen rendben van. A műsort rengetegen nézik, a nézők élvezik, ennek következtében pedig a már említett trió is elemében van. Talán kicsit túlságosan is. Március végén jött a hír, Clarksont felfüggesztette a BBC. Ezután a BBC kiadta hivatalos közleményét, amiben megindokolta, miért is függesztették fel.

A BBC azért függesztette fel Jeremy Clarksont és vette le azonnal a képernyőről, mert az egyik forgatáson először szóban, majd testileg is bántalmazta az egyik producer-segédet. Hogy ez végleges lesz e a felfüggesztése, azt jövő héten dönti el a BBC vezetősége.

Ez volt a hivatalos sztori. Később kiderült ez teljesen fedi a valóságot. Az ok amiért elcsattant egy pofon az volt, hogy a producer-segéd nem intézett megfelelő meleg ebédet. Persze nem ez volt Clarkson első balhéja. Mindig is egy nehéz ember volt. Csak néhány a balhék közül: megütötte Piers Morgant egy jótékonysági rendezvényen, egy olyan mondókát mondott el a Top Gear egyik adásában, amiben benne volt a ’’feka’’ szó. Ez pedig, az utolsó csepp volt a BBC poharában. Clarksont hivatalosan is kirúgták. Ez azért elég meglepő húzás volt, hiszen a világon a BBC-t leginkább rajta keresztül ismerték. Persze azonnal jöttek a kérdésék. Mi lesz a még leforgatott anyagokkal? Hammond és May marad a BBC-nél?

A megoldás az lett, hogy a May és Hammond páros egy utolsó adásban leadta a megmaradt anyagokat egy üres stúdióból, ahol se nézők, se Clarkson nem volt jelen. Ezzel ért véget a hármas 22 évadnyi Top Gear-es pályafutása. Hammond így nyilatkozott a kialakult helyzetről.

Nem tudom még mi lesz. Most még minden nagyon zavaros. Nekem is lejár a szerződésem a BBC-vel és nem hiszem, hogy mi egymás nélkül működőképesek vagyunk. A hármunk különlegessége az, hogy utáljuk egymást.(nevet) Valamiért mégis olyan kémia van köztünk ami jól mutat a képernyőn.

James May is hasonlóképpen vélekedett…

Ez most nagyon nehéz. Nem tudom elképzelni mi lesz holnap, hogy nem kell felkelnem korán és bemenni a székházba, vagy csak kimásznom egy forgatásra. Valószínűleg kialszom magam. Aztán holnap meglátjuk, mik a lehetőségeink.

Gyakorlatilag kimondták mindketten. Clarkson nélkül ők bizony nem csinálnak semmit a BBC-nek. Az angol köztévé pedig próbálta menteni a menthetőt. Nagy pénzekkel környékezték meg Clarksont, és társait. De persze ők röhögve mondtak nemet és csapták rá az ajtót a BBC-re. Ez egyébként nem csak feltételezés, Clarkson maga is elismerte.

Igen, volt egy vicces telefonhívásom. Felhívtak az ex-munkaadóim, hogy sajnálják, nagyon szeretnék ha visszatérnék…stb. stb. Ezen azért jót röhögtem. Azt hittem tökösebb emberek ülnek ott.

És mi történik, ha a briteknek segítségre van szüksége? Így van, megjelentek az amerikaiak és azonnal lecsaptak a lehetőségre. Persze hülyék is lettek volna ezt nem meghúzni… Mindenki tudta, hogy aki nagy pénzt fektet ebbe a trióba az nagy pénzt fog kaszálni. Megjelent hát az Amazon és évadonként 120 millió dollárt sem sajnált arra, hogy a három angol náluk nyomja a gázt. Ebből a pénzből körülbelül 20 millió a Clarkson-Hammond-May-Wilman kvartett fizetése, a többi mind mehetett a műsorra. Wilman így nyilatkozott a megállapodás után.

Nem csak a pénz miatt döntöttünk így. Hanem azért is mert mindenképpen szabad kezet akartunk. Így azt tehetjük amit akarunk és régóta ezt szerettük volna elérni. Tudom ez hülyén hangzik de tényleg mintha egy álom vált volna valóra.

Szóval a Grand Tour hivatalosan is elindulhatott előre. Mindenki egyre izgatottabb lett, főleg amikor kijöttek az első képek, videók. A BBC sem tétlenkedett. A hármast egy nyolcas stábbal próbálta meg pótolni, több-kevesebb sikerrel. Az első évad már le is ment, és egyáltalán nem volt rossz. A Top Gear akkor vált újra igazán izgalmassá amikor kiderült, a második évadot már a Matt LeBlanc, Rory Reid, Chris Harris féle hármasra fogják építeni. Ezrek kezdték el újra szeretni a Top Geart. Jó döntésnek bizonyult tehát, hogy megkérték Chris Evanst, térjen inkább vissza a rádiózáshoz. Az új Top Gear hármas halál laza, persze nem Clarksonék szintjén de van bennük valami… És kinek fog fájni, hogyha két igényes autósműsor lesz a világon? Nekem ugyan biztos nem…

Na de vissza a Grand Tourhoz. Múlthéten lement az első adás és olyat ütött, hogy a fal adta a másikat. Clarkson nem hazudtolta meg magát, rögtön keményen kezdett.

Mivel most már az interneten vagyunk, így nem rúghatnak ki minket! Ennek köszönhetően olyan évadot hoztunk össze, amilyet még soha.

És ez így igaz, ahogy mondta. Az első epizód alapján ez a Grand Tour olyan lesz amit érdemes lesz nézni hétről-hétre. Nagyon jól működik még mindig a hármas közti kémia. Kegyetlenül de mégis angolos eleganciával húzzák egymás agyát. Mindent kimernek mondani. A BBC-re tett utalások igazán ültek. Persze a sztárokat valószínűleg muszáj lesz nélkülözniük, nem tudnak nekik jó kihívást kitalálni. Az autóvezetést pedig nem vehetik át, az a BBC kizárólagos joga. De ettől függetlenül a trió hozta a (nyugodtan mondhatjuk) kötelezőt. Már csak egy Amazon előfizetés hiányzik, hogy ne kelljen linkeket vadásznunk hétről hétre…

Well done, Lads!