Hiába fenyegetett rendőrségi feljelentéssel Kees Koolen, a Dakar rali szervezői nemhogy nem súlyosbították, hanem eltörölték Carlos Sainz tízperces időbüntetését. A quados holland azt állította, hogy a spanyol klasszis nagy tempóval elütötte őt, de az adatok mást mutatnak.

 


Kezdi egyre nagyobb rejtély övezni Kees Kolen és Carlos Sainz incidensét, mert míg a holland váltig állítja, hogy az autós nagy sebességgel elütötte őt, addig most a Peugeot olyan bizonyítékkal állt elő, amelyek még a koccanás tényét is cáfolják.

A La Paz és Uyuni közti szakaszon történt események után a szervezők tízperces időbüntetéssel sújtották Sainzot, amiért nem figyelt eléggé quados versenytársára, és nem állt meg neki segíteni az esés után. Csakhogy a spanyol semmit nem érzékelt az állítólagos ütközésből, és azt mondja, épp ezért nem is érezte szükségesnek, hogy kiszálljon. Kolen úgy emlékezett, hogy Sainz 150 körüli tempóval gázolta el őt, a telemetriai adatok viszont egészen mást sugallnak.

„A telemetria nem mutat ütközést – mondta a Peugeot Sportot irányító Bruno Famin. – Talán egy apró horzsolás, de nem ütközés. Sem a sebességmérő, sem Carlos nem érzékelte. A telemetriából csak annyi látszik, hogy Carlos 12 másodpercen keresztül követte a quadot 50 km/órás sebességgel, aztán amikor a quados elvesztette az uralmat a jármű felett, Carlos lelassított 37 km/órára.”

„Szerintem Carlos viselkedése teljesen megfelelő volt az eset során, és a quadosnak inkább hálásnak kellene lenni neki, amiért ki tudta kerülni. Ezek a tények.  Minden a józan észről szól. Örülünk, hogy a sportfelügyelők elemezték az adatokat, újra megvizsgálták az esetet, és felülbírálták korábbi döntésüket.”

Az összetettben továbbra is Sainz vezet Stéphane Peterhansel és Nasszer al-Attijah előtt.