Groteszk módon fosztották meg a Turán Frigyes, Zsiros Gábor duót a Katalán-ralin elért fantasztikus dobogótól a WRC2-es kategóriában, a verseny után ugyanis két kis alkatrész minimális súlyeltérése miatt 25 másodperces időbüntetéssel sújtották a magyar egységet.

 

Fantasztikus versenyt futott a Turán Frigyes, Zsiros Gábor kettős a hétvégi Katalán-ralin, mely végén a magyar egység a WRC2-es kategória dobogóján ünnepelhetett. Ez a rali amúgy is Turán egyik kedvence, szeretetét pedig csak tovább erősítette az idei remek verseny.

Már az első gyorsasági szakaszokon sikerült az élmezőny tempóját felvenni, sőt, a magyar pilóta az utolsó napra akkora előnyre tett szert, hogy vasárnap elég volt a biztonságra törekednie. Persze nagy kihívást jelentett megtalálni az egyensúlyt a gyors, egyben visszafogott menet között, Turánék azonban teljesítették a feladatot, és a rali végén a dobogón ünnepelhettek. Csakhogy ezután következett a homologizációs vizsgálat…

„A verseny után darabokra szedték az autót, s úgy találták, hogy az első futóműnél két alkatrész nehezebb, az egyik 27, a másik 100 grammal – mondta megdöbbenve a magyar pilóta. – Ezért kaptunk 25 perc büntetést, így öt hellyel hátrébb kerültünk az eredménytáblán. Jelenleg várjuk a végleges vizsgálat eredményét, mert az autót felkészítő TRT sem érti mi történhetett.”

Turánék fantasztikus teljesítményéből persze mindez mit sem von le, hiszen nyilván nem a 127 gramm miatt tudták több nagynevű ellenfelüket is legyőzni, és ez a szereplés a jövőre nézve is extra önbizalmat adhat a magyar párosnak. Zsiros Gábor elmondta, a hátrasorolás ellenére is örülnek:

„Nagyon boldogok vagyunk, egy nehéz verseny végén elértük azt, amit legmerészebb álmainkban sem gondoltunk. Többször autóztunk már Spanyolországban, de most minden más volt, változtak a körülmények, összetettebb pályák vártak ránk. Az autó tökéletes volt, a vasárnapi négy gyorsaságit karc nélkül megúszta, így a következő angol futamra szerencsére nincs túl sok munka vele. A csapat már az átépítésen dolgozik, hamarosan pedig indulnak a tesztek az utolsó világbajnoki futamunkra, amit két hét múlva rendeznek Angliában.”