Szalay Balázs havas tájakon készül a magyar Everest Expedíció keretében tartandó trekking túrára: pénteken síelt, szombaton pedig egy 23 kilométeres túrát tett 1000 méteres szintkülönbséggel. 

 

„Németh Ottóval, aki évekig terepralis csapatunk főnöke volt, együtt terveztük el, hogy az Opel Dakar Team csapata, médiacsapata elkíséri Klein Dávidot és Suhajda Szilárdot a magyar Everest Expedíció alaptáboráig – mondta Szalay Balázs. – A két nagyszerű hegymászó oxigénpalack nélkül készül a csúcstámadásra, első magyarként érhetik el az Everest csúcsát. Ami engem illet, a legmagasabban akkor jártam, amikor a dél-amerikai Dakaron 4727 méteren Paso de San Franciscónál átkeltünk az argentin-chilei határon. Akkor jól bírtam a magaslatot, a ritkább levegőt, de ugye az alaptábor ötszáz méterrel magasabban lesz. Ezért is gondoltam, hogy plusz edzéseket is beiktatok.”

Az a bizonyos plusz tréning pénteken sítúrát takart, szombaton pedig 23 kilométer gyaloglást, 1000 méteres szintkülönbséggel. Hegynek felfelé 2 óra és 50 perc alatt tette meg Szalay a 11.5 kilométert, lefelé ugyanez a táv 2 óra 30 percet vett igénybe a havas tájon.