Két F1-es veteránautó-verseny is bekerült az idei Formula–1-es Brit Nagydíj betétprogramjai közé, rendelésre.

 

Az idei F1-es Brit Nagydíjra a július 8-án záruló hétvégén kerül sor Silverstone-ban, de ezúttal nemcsak a mai, hanem az 1966 és 1985 közötti időszakból való F1-es autók is futnak majd, csak nyilván a betétfutamokon.

Az FIA égisze alatt működő sorozat már korábban is szervezett versenyeket a tengerentúlon, aminek a sikere nyomán most következhet az Egyesült Királyság.

„Az, hogy felkértek arra, hogy Silverstone-ban is rendezzünk futamokat, tökéketesen visszaigazolja, hogy milyen színvonalas show-val rukkoltunk ki tavaly Montrealban, Austinban és Mexikóvárosban – nyilatkozta a sorozat alapítója, Ron Maydon. – Biztos vagyok benne, hogy kellemes emlékeket ébresztünk majd azoknak, akik a hetvenes és nyolcvanas években még élesben látták ezeket az autókat Brands Hatchben és Silverstone-ban.“

A mezőny nagyja Cosworth DFV-motorokkal megy majd, de néhány V12-es erőforrságú kocsi is nevezhet.

Az F1-es Brit Nagydíj két héttel előzi meg az FIA Masters Championship aktuális versenyhétvégéjét SIlverstone-ban, amely a 70. születésnapját is ünnepli, hiszen 1948 októberében nyerte meg Luigi Villoresi a Royal Automobile Club International Grand Prix-ját.

„Rendszeresen kérünk véleményeket a szurkoóinktól, és a történelmi F1-es autókra mindig nagy a kereslet – mondta Stuart Pringle, a versenypálya igazgatója. – Most nemcsak a kínálatot bővítjük, hanem a szüeltésnaphoz is hozzájárulunk.“