Lebilincselően izgalmasan alakul a MotoGP idei bajnoksága, melyben az élen álló Marc Márquezt és az ötödik Dani Pedrosát csupán 26 pont választja el egymástól. A szintén vb-esélyes Valentino Rossi szerint képtelenség megjósolni, ki végez az élen.

 

Az idény első felét teljesítve jól megérdemelt nyári szünetét tölti épp a MotoGP mezőnye, így a pályán zajló események híján bőven jut idő a bajnoki esélylatolgatásra is.

A szezon eddig fordulatok szempontjából minden várakozást felülmúl, hiszen kilenc versenyen öt különböző győztest is ünnepelhettünk, ezt az öt versenyzőt ráadásul csak 26 pont választja el egymástól a bajnoki tabella elején. Az élen jelenleg Marc Márquez áll, de a sűrű élmezőny miatt Valentino Rossi szerint egyelőre képtelenség megjósolni, hogy az idény végén ki ünnepelhet.

„Akik a bajnoki harc részesei, azok ugyanazon a szinten teljesítenek. Nincs nyilvánvaló favorit, és én még az ötödik Pedrosát is az esélyesek közé sorolom, mert nincs nagyon lemaradva. Senki sem tudja megjósolni, mi történik a bajnokság következő néhány futamán. Én sem tudok olyan versenyre rámutatni, amelyről azt mondanám, biztosan megnyerem. Szeretnék gyors lenni Misanóban, aztán jól teljesíteni az ázsiai futamokon, de most csak az a lényeg Brnóba felkészülten érkezzek.”

Noha eddig egyedül Maverick Vinales tudott kettőnél több versenyt nyerni idén, Rossi szerint most az a fontos, hogy ki mennyit hoz ki a döcögősebb hétvégékből. Az olasz úgy véli, Marquez épp ennek köszönheti tabellavezető pozícióját.

„Azért ő áll az élen, mert amikor bajba került, kevesebb pontot vesztett, mint amikor nekünk voltak nehezebb pillanataink. Eddig nagyon erős teljesítményt nyújt, győzött is, amikor kellett, de a legjobb a kármentésben volt. Ezért ő vezet.” 

A bajnokság állása 9 verseny után:

1. Marc Márquez             129 pont

2. Maverick Vinales        124

3. Andrea Dovizioso       123

4. Valentino Rossi           119

5. Dani Pedrosa                103