Óriási közfelháborodást okozott a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA), amiért beválasztotta Carmen Jordát a női bizottságába. A spanyol versenyzőnő eredményei gyakorlatilag értékelhetetlenek, egyedül dekoratív külseje miatt kapták fel az elmúlt években.

 

Sokaknál már az is kiverte a biztosítékot, hogy Carmen Jorda néhány éve az F1-es Lotus és a Renault úgynevezett fejlesztőpilótája lett, az FIA viszont rátett még egy lapáttal azzal, hogy beválasztotta a spanyol versenyzőnőt a női bizottságába.

A 29 éves hölgy eredménylistája egészen gyalázatos, három GP3-as szezonjában például mindig az utolsók között végzett, a pontszerzésre a leghalványabb esélye sem nyílt, az időmérőkön pedig általában több másodperccel zárt az utolsó előtti mögött is.

Az elmúlt években viszont dekoratív külseje miatt a média nagyon felkapta, és ő maga is igyekezett minden F1-es vagy rangos motorsportos eseményen részt venni. Önmarketingjét pedig minden szinten siker koronázta, hiszen a fejlesztőpilótai pozíció után szintén teljesen érthetetlenül most az FIA női bizottságába választották be.

A közösségi média természetesen felrobbant a hír hallatán, a fórumozók magukból kikelve ostorozták az FIA döntését, miközben egy olyan versenyzőnő, Pippa Mann is nyilvánosan kifakadt, akinek valódi eredményei is vannak a motorsportban:

„Kedves FIA! Ha a hírek igazak, és valóban olyan embert neveztek ki a női versenyzők képviselésére, akinek nincsenek jegyezhető eredményei, az egészen elkeserítő. Üdvözlettel: egy Indy500-as résztvető, IndyLights győztes.”

A brit versenyzőnő Twitter-bejegyzését közel háromezren kedvelték és több, mint ezren osztották meg, vagyis látható, hogy a motorsportrajongók többsége egyetért véleményével.