Ismét aszfaltra gurul a Jaguar XJ220-C, amiből csak 271 készült a világon, de az egyiket David Coulthard is – majdnem győzelemre – vezette.

 

1993 óta nem versenyzett együtt a Tom Walkinshaw Racinghez tartozó három Jaguar XJ220-C: akkor a Le Mans-i 24 órás versenyen szerepeltek, most viszont a Formula–1-es Brit Nagydíj után két héttel, július 28–30-i hétvégére érkeznek Silverstone-ba, ahol egy XJ220-as parádé csodás darabjaiként vonulnak majd az aszfalton.

A közúton is használatos XJ220-asokból csak 271-et készítettek 1992 és 1995 között, ám korában ez volt a leggyorsabb autó: 212 mérföldes, azaz 341 kilométer per órás sebességre volt képes.

A Tom Walkinshaw Racing a gyártási folyamatokban is részt vett, sőt, amikor nevezett a Le Mans-i versenyre, akkor mind a három autóját harcba küldte, méghozzá háttércsapatokkal együtt.

Mégis csak az egyik kocsi ért célba – a másik kettő motorproblémák miatt feladni kényszerült a viadalt –, és a David Coulthard, David Brabham és John Neilson vezette modell a GT-kategóriában nyert is, ám utóbb kizárták, mert a francia hatóságok nem voltak elégedettek az autó katalizátorával és a vonatkozó papírmunkával.

Persze a járművet később megfelelőnek találták, az eredményt mégsem hitelesítették, merthogy a csapat nem felllebezett időben a kizáró döntés ellen...

Idén mindhárom autó az eredeti specifikációjával és színében pompázik majd Silverstone-ban. Kettő modell Japánból érkezik, a Coulthard-féle pedig a JD Classics gyűjteményéből.