Nagy vihart kavart, amikor a Formula E vezetői bejelentették, hogy a jövőben az úgynevezett Roborace lesz a sorozat egyik betétfutama, melyben önmagukat vezető, pilóták nélküli autók versenyeznek majd. A merész vízió azonban kezd formát ölteni.

 

Sokan még az elmúlt hónapokban is elképzelhetetlennek tartották, hogy valóban létre lehet hozni olyan autóverseny-sorozatot, melyben a hús-vér pilóták szerepét teljesen kiiktatják, ám a Roborace megálmodói fáradhatatlanul dolgoznak a projekten, mely szép lassan a végső stádiumba lép.

A múlt heti doningtoni Formula E teszten már nyilvánosság előtt is kipróbálták a későbbi autók alapjául szolgáló próbamodellt, amely jelesre vizsgázott a brit pályán. A DevBotra keresztelt járműben ugyanaz a technológia dolgozik, melyet a Roborace-ben is használnak majd, külsőre viszont teljesen eltér a tervezett prototípusoktól. Az átmeneti autót ugyanis úgy építették meg, hogy a pilótafülkébe egy ember is beférjen, aki a kísérleti időszak alatt össze tudja vetni saját tapasztalatait a tesztek során gyűjtött adatokkal.

A nyilvános szereplés során az autót először egy mérnök vezette, majd a pilótafülkéből kiszállva átengedte a terepet a technológiának. A DevBot ezután probléma nélkül tett meg majdnem egy kört, ám a végén szándékosan állították meg, hogy teszteljék a biztonsági folyamatokat is.

A projekt tehát biztatóan halad, és a múlt heti teszt is bizonyította, hogy a kísérleti autó már önnállóan is képes versenytempóban száguldani, az viszont egyelőre nem világos, hogy a finomhangolási folyamat mennyi időt vesz igénybe. A fejlesztők ugyanakkor optimisták, és remélik, minél előbb beindulhat a Roborace sorozat.