Kimondani is hihetetlen, de Stéphane Peterhansel immáron 13. alkalommal nyerte meg a Dakar ralit, igaz, a rendkívül sportszerű francia elismerte, Sébastien Loeb gyorsabb volt nála, és honfitársa balszerencséje is kellett diadalához.

 

Ahogy az már a második hét elején is körvonalazódott, az autósok mezőnyében végül a Peugeot két ásza, Stéphane Peterhansel és Sébastien Loeb vívott meg a végső diadalért, kettejük fantasztikus teljesítményéről pedig mindent elmond, hogy a célban csupán öt perc választotta el őket egymástól.

A francia házi csatának érdekes színezetet adott, hogy míg a Mr. Dakar becenévre hallgató Peterhansel mindent tud a terepralizás csínjáról-bínjáról, addig Loebnek ez még csupán a második Dakarja volt. Peterhansel ugyanakkor beismerte, végső győzelmében a szerencse is közrejátszott:

„Az elején egyáltalán nem voltam benne biztos, hogy nyerhetek. Nagy volt a küzdelem hat-hét versenyző között, aztán ez a szám előbb négyre, majd a végén kettőre csökkent. Seb és én igazán keményen harcoltunk a győzelemért, és bár végül én nyertem, nagyon kis különbséggel. Valószínűleg annak köszönhetem a diadalt, hogy Seb pénteken defektet kapott. Úgy vélem, ezt a győzelmet ismét a tapasztalatomnak köszönhetem, mert többször is megesett, hogy nem voltam elég gyors Seb üldözéséhez. Nagyon érzelmes pillanatok ezek, mert egyáltalán nem volt könnyű megszerezni ezt a győzelmet.”

Loeb is úgy érzi, kettejük közül összességében ő volt a gyorsabb, ám néhány apró hiba már elég volt ahhoz, hogy Peterhansel előtte végezzen. A kilencszeres ralivilágbajnok ugyanakkor a második helynek köszönhetően még eltökéltebb lett győzelmi ambícióit illetően:

„Idén már jobban ment, hiszen sikerült célba érnem. Akadt néhány navigációs hibánk, de összességében szépen helytálltunk egy ilyen nehéz Dakar ralin is. Az elején időt vesztettünk egy kisebb technikai hiba miatt, aztán már nagyon kellett nyomnom. Végül másodikok lettünk, nem sokkal lemaradva az első helytől. Nem hinném, hogy olyan sok Dakaron elindulok majd, mint Peterhansel, de mindenképp az a célom, hogy egyszer győzzek itt.”

A magyar motoros Dési János kiegyensúlyozott és stabil teljesítményének köszönhetően az összetett 56. helyén végzett.