A Brit ralin elér harmadik helyével Sébastien Ogier bebiztosította a 2017-es világbajnoki címet, így sorozatban ötödször ért fel a sportág csúcsára. A francia ász ezzel már a második az örökranglistán a kilencszeres bajnok Sébastien Loeb mögött.

 

A Volkswagen WRC-s búcsújával sokan Sébastien Ogier dominanciájának végét jósolták, a francia klasszis azonban remekül érezte meg, hogyan kell alakítania jövőjét, mert 2017-ben az M-Sport Forddal is a csúcsra ért.

Noha a volkswagenes évekhez képest Ogier erőfölénye valóban látványosan csökkent, hiszen idén mindössze két ralin tudott diadalmaskodni, stabilitása végül aranyat ért – nem csoda, hogy a Brit ralin is egy harmadik hellyel biztosította be a világbajnoki diadalt.

Ogier kiegyensúlyozott teljesítménye azért nyomott sokat a latban, mert idén nem kevesebb, mint hét különböző győztest ünnepelhetett a sportág, vagyis a körbeverések miatt nagyon sokat számított, hogy ki tudja rendszeresen kihozni lehetőségeiből a maximumot. Ez Ogier-nek olyan jól sikerült, hogy már az idényzáró Ausztrál rali előtt megszerezte ötödik világbajnoki címét.

„Óriási érzelmek szabadultak fel bennem a célban. Nehéz év volt, amely során az egész csapatnak nagyon keményen kellett dolgoznia a sikerért. Lenyűgöző, hogy az M-Sporttal is felértem a csúcsra. Az érzelmeket nem lehet tudatosan kontrollálni, és el kell ismernem, hogy profi pályafutásom során most éltem meg a legintenzívebb érzelmeket. Nehéz szavakkal kifejezni, de nagyon jó.”

„Tizenkét hónappal ezelőtt Julien Ingrassia navigátorommal meghoztunk egy döntést, ami akkor kifejezetten kockázatosnak számított. Úgy döntöttünk, csatlakozunk Malcolm Wilson csapatához, és új kihívás után nézünk. A kihívásnak márpedig most megfeleltünk, és bebizonyítottuk, hogy jól döntöttünk.”