Továbbra sem tudott felocsúdni a WRC világa abból a sokkból, melyet egy rossz helyen álló szurkoló halálos balesete váltott ki az évadnyitó Monte-Carlo ralin. Jean Todt FIA-elnök szerint mindenkinek tanulnia kell a tragikus eseményből.

 

A lehető legszomorúbban kezdődött a 2017-es rali-vb, miután az idénynyitó Monte-Carlo ralin egy rossz helyen álló szurkoló életét vesztette. A néző egy esti szakaszon egy sziklafal mellől szemlélte az eseményeket, de amikor Hayden Paddon autója megcsúszott egy jégfolton, nem tudott időben elugrani. A kocsi elsodorta a spanyol szurkolót, akit hiába szállítottak kórházba mentőhelikopterrel, életét már nem sikerült megmenteni.

A biztonságos közúti közlekedés leglelkesebb szószólója, Jean Todt elmondta, ahogy a mindennapi életben, úgy a versenyzés világában is fel kell hívni az emberek figyelmét a rájuk leselkedő veszélyekre:

„Nagyon szomorú, ami történt, úgy vélem, elkerülhető lett volna. Ha nem mindenki húz egy irányba, a motorsport sajnos veszélyes lehet. Remélem, ez a tragikus eset rádöbbenti a szurkolókat a biztonság fontosságára. Az embereket tanítani kell, és be kell tartaniuk az utasításokat. Máskülönben a következmények borzalmasak lehetnek – ezt kell megtanulnia mindenkinek.”

A baleset részleteinek tisztázásáig a Monte-Carlo rali szervezői nem akarnak nyilatkozni az esetről, a versenyigazgató Jarmo Mahonen viszont igyekezett cáfolni minden olyan feltételezést, hogy a történteknek bármi közük lettek volna ahhoz, hogy idén erőteljesebbek és gyorsabbak az autók. Szerinte a tragédia egy N-csoportos autóval is bekövetkezett volna, mert a szurkoló egyszerűen rossz helyen állt. Egy szemtanú ugyanakkor egyértelműen szervezési hiányosságokra panaszkodott:

„A mentők csak 20-25 perccel a baleset után értek a helyszínre, a mentőhelikopterre pedig további öt percet kellett várni. Ráadásul az a hely, ahol a szurkoló állt, hivatalosan nem számított lezárt, ’no-go’ zónának. Előtte mások is ugyanott álltak.”

Egyelőre meg kell várni a rendőrség hivatalos tájékoztatását, ám a történtek fényében meglepő lenne, ha következmények nélkül maradna az eset.