Az FIA motorsport-világtanácsa véglegesítette a túraautó-vb (WTCC) jövő évi szabályváltozásait, melyek a pontrendszert, a hétvége programját, a futamok lebonyolítását és a csapatidőfutamokat is érintik.

 

Egy sor újdonsággal próbálja vonzóbbá tenni a promóter a WTCC-t, ennek értelmében pedig több változás is vár 2017-ben a mezőnyre, melyben ezúttal is ott lesz Michelisz Norbert.

Az egyik legfontosabb módosítás, hogy a főverseny rangját emelve növelik a versenytávot (két körrel), valamint az ott megszerezhető pontok számát is. Ezentúl a győzelemért 30 pont jár majd, a további helyezésekért pedig 23, 19, 16, 13, 10, 7, 4, 2 és a tízedik helyezett is gazdagodik egy egységgel. Ezzel az időmérő szerepe is megnövekszik, hiszen a rendszer még inkább arra sarkallja majd a versenyzőket, hogy ne a nyitóverseny fordított rajtrácsa szerint ügyeskedjenek, hanem a lehető leggyorsabb kört próbálják megfutni.

A költségcsökkentés jegyében a háromnapos versenyhétvégék kétnaposra rövidülnek, és eltörlik a pénteki teszteket, ugyanakkor az első és második szabadedzés szombaton 30-ról 45 percesre nyúlik, hogy a pályán töltött idő ne csökkenjen.

Az idén nagy sikert aratott a gyári alakulatok részvételével zajló csapatidőfutam (MAC3), ezért annak rangját is pontszámemeléssel próbálják növelni. A győztes márka ezentúl 12 ponttal gazdagodik a konstruktőri tabellán, míg a második továbbra is nyolc egységet kap.

Bár egyelőre nem véglegesítették, ha minden illetékes rábólint, radikális változás lehet a ralikrosszban már megszokott, ún. jokerkör bevezetése azokon a pályákon, ahol a kialakítás lehetővé teszi. Ennek lényege, hogy az adott versenyen a pilótáknak lehetőségük lesz egyszer vagy kétszer egy rövidebb vonalvezetésen végigszáguldani, így is gazdagítva a stratégiai repertoárt.