Bár egy versenyhétvége még hátravan a WTCC idei szezonjából, Michelisz Norbert máris mérleget vont a 2016-os történtekről, és megállapította, ez volt a legjobb idénye a sorozatban. Mindezt a számok is alátámasztják.

 

Nagy reményekkel vágott neki Michelisz Norbert első olyan szezonjának, melyben gyári pilótaként versenyezhetett, és a Honda magyarja nem is okozott csalódást, hiszen minden hétvégén volt esélye a dobogóra, futamot is nyert, a csapaton belüli versengésben pedig közvetlenül Tiago Monteiro mögött áll.

A saját honlapján vezetett blogjában Michelisz úgy fogalmaz, érzésre eddig is a 2016-os tűnt a legerősebb szezonjának, ezt azonban különböző adatokkal is alátámasztotta. A versenyző összehasonlító statisztikákkal világított rá, hogy a pontátlag, a dobogós helyezések, a Q3-as szereplés és az időmérős átlag alapján egyértelműen ez a legsikeresebb idénye: „ Amikor ránéztem ezekre a számokra, megnyugodtam, hogy nem csaltak az érzéseim, tényleg a 2016-os az eddigi legjobb WTCC-s évem!”

Érdemes azonban betekinteni a statisztikák és a számok mögé is, hiszen a fejlődésnek nyilván több összetevője van. A Honda magyar versenyzője három fő pontba gyűjtötte, minek köszönhető az előrelépés. Az első ezek közül a gyári környezet: „A gyári csapat szervezeti felépítése a szabadabb anyagi lehetőségeknek és magasabb létszámnak köszönhetően hatékonyabb, ráadásul rengeteget tesztelhettem, így a szezon elejétől fogva pariban voltam a riválisokkal.”

Emellett persze az is számított, hogy a Civic évről évre gyorsabbá vált: „Harmadik éve használjuk a TC1-es technikát, és idén a leginkább versenyképes a Honda a bajnokságban. Egyértelműen 2015-ről 2016-ra fejlődött a legnagyobbat a Civic, ami a sok hondás dobogós helyezésben is megmutatkozik.”

És végül de nem utolsósorban maga Michelisz is sokat fejlődött: „Sokat segített a tudat, hogy a gyári csapatnál nem kell az autó épségére külön vigyáznom, mert mindig rendelkezésre áll elegendő alkatrész a javításhoz, így nincsen veszélyben a következő futamon való rajthoz állás. Ennek a jelentőségét korábban talán alá is becsültem, de rengeteget számít. Sosem leszek az a típus, aki túlságosan agresszív, és minden helyzetben keresi a kontakt lehetőségét. A magabiztosságomnak azonban jót tett, hogy néha én is kitehetem a könyökömet, ha szükségszerűnek érzem.”

Michelisz az összetett negyedik helyéről várja a november végi idényzárót, melyen még esélye van megszerezni a bronzot a 14 ponttal előtte álló Monteirótól.