INDY HONDA ALONSORátalált a Honda arra az alkatrészre, amely Fernando Alonso kiesését okozta az Indy 500-ason.

 

A Formula-1-es McLaren-Honda kétszeres világbajnok pilótája, a spanyol Fernando Alonso pályafutása során először idén indult Indianapolisban, a híres 500 mérföldes versenyen, amelynek a gyakorlásai során is meglepően jól teljesített, és a futamon is jól ment - amíg az F1-es Mclarenre jellemző módon el nem romlott alatta az autó.

Az Indy-s McLarennél azóta keresték a hiba okát, és mostanra ráleltek. 

Ám az eredménytől aligha boldogabbak: olyan alkatrész mondta fel a szolgálatot, amelyet három éve használnak már és soha semmilyen baj nem akadt vele.

INDY HONDA ALONSO

"Jelenleg nincs tervben, hogy átfogó módosításokat hajtsunk végre a motoron - mondta Art. St. Cry, a Honda teljesítményével foglalkozó osztályának a vezetője. - Most úgy tűnik, hogy nyolcból egy motorunknál fordulhat elő ilyen hiba. Ha megtörténik, akkor általában korán történik, úgyhogy ha hibás az elem, gyorsan észrevesszük. Ha viszont túlesik ezen a korai szakaszon hiba nélkül, akkor nagyon sokáig problémamentesen használható.

Amikor az ember több lóerőt szeretne kinyerni a motorból, akkor előfordul, hogy bizonyos részek hajlamosabbá válnak a meghibásodásra."

Az idei Indy 500-ason nemcsak Alonso, hanem Ryan Hunger-Reay és Charlie Kimball is küzdött megbízhatósági gondokkal, ugyanakkor így is egy Honda, a japán Szato Takuma vezette győzött a végén.

"Tudtuk, hogy telejs gőzzel járatjuk a motorjainkat, akkor is befut az autóink többsége - folytatta St. Cry. - Hajlandóak voltunk arra az üzletre, hogy egy-két autónk elvérezzen, ha így nyerhetünk."

A Honda jelenleg 6:4 arányban vezet a Chevrolet-val szemben a futamgyőzelmeket tekintve, miközben tavaly 14:2-re elveszítette ezt a különversenyt.