A Toyota hosszú évek próbálkozásai után idén végre megnyerte a Le Mans-i 24 órást, ám üröm az örömben, hogy nem volt gyári ellenfele. A japánoknak hiányzott a Porsche és az Audi is.

 

Már tavaly és tavaly előtt is a Toyotáé volt a leggyorsabb autó Le Mans-ban, akkor azonban bosszantó technikai hibák miatt kicsúszott a japánok kezei közül a győzelem. A csapat most mindent bebiztosított maga körül, ráadásul úgy alakult, hogy igazi ellenfél nélkül kellett indulnia.

Az LMP1-es kategóriában már sem a Porsche, sem az Audi nem vállalta a megméretést, a Toyota ezzel tulajdonképpen egyedül maradt, pedig esküszik rá, hogy idén, nagynevű ellenfeleit is legyőzte volna.

A csapat igazgatója, Rob Leupen elismerte, jobban örült volna, ha a riválisok is ott vannak a mezőnyben:

„Nagyon boldog vagyok, és úgy érzem, megérdemeltük ezt a diadalt. Természetesen nagy kár, hogy az Audi és a Porsche most nem volt itt, de így is jó. Boldogok vagyunk. Persze ez a győzelem önmagában még nem feledteti az elmúlt évek keserűségeit. De azokon az élményeken is át kellett esnünk, minden év más és más.”

A technikai igazgató Pascal Vasselon ugyanakkor felhőtlenül tudott örülni a győzelemnek a rossz 2016-os és 2017-es élmények után:

„Túl sokáig tartott, míg elértük ezt a győzelmet. Korábban háromszor is nagyon közel kerültünk a diadalhoz, de valami szélsőséges eset mindig meggátolt minket abban, hogy az élen végezzünk. Most végre minden jól alakult.”