Egyre nagyobb a feszültség a MotoGP-ben szereplő Yamaha és a csapatot jövőre elhagyó Jorge Lorenzo között, a japánok ugyanis a szezonzáró és az év vége között egyetlen ducatis tesztet engedélyeznek a spanyol sztárnak, amelyről még csak nem is nyilatkozhat majd a médiának.

 

Ahogy arra korábban is számítani lehetett, kezd egyre jobban elmérgesedni a viszony Yamaha és Jorge Lorenzo között, akiknek december 31-ig él közös szerződésük. A bonyodalmakat az okozza, hogy a jövőre Ducatival versenyző spanyol sztár nyilvánvalóan szeretne minél hamarabb munkába állni új csapatánál, és már a szezonzáró után motorra pattanni.

A gyártók általában nagyvonalúan szokták kezelni a kifutó szerződéseket, így az aktuális idény végén a Suzuki és a Ducati is megengedi távozó versenyzőinek, hogy új csapatuknál teszteljenek, a Yahama viszont nem szeretné azt, hogy miközben Lorenzo tőlük kapja busás fizetését, a sztár közben egy rivális alakulat munkáját segítse. A japánok az idény utáni két teszt közül csak a valenciain engedik versenyzőjüket a Ducati nyergébe ülni, ráadásul kikötötték, hogy a média nyilvánossága előtt nem beszélhet tapasztalatairól.

„Természetesen ez egy sport, de semmi esetre sem jótékonysági szolgálat – mondta Lin Jarvis, a Yamaha ügyvezetője. – Az üzleti szempontokat is figyelembe kell venni. Nyilvánvalóan Jorge szeretne megragadni minden lehetőséget a tesztelésre, mert a lehető leghamarabb hozzá szeretne szokni a Ducatihoz, de jövőre ő lesz az egyik legnagyobb ellenfelünk, vagyis az ő céljai ellenkezőek a mieinkkel.”

A Yamaha szerint már az is nagy szó, hogy Valenciában engedik tesztelni Lorenzót, és úgy vélik, az a minimum elvárás, hogy a spanyol december 31-ig ne álljon a média elé egy másik csapat színeiben és ne is beszéljen első ducatis élményeiről.