Noha felvetődött, hogy Fernando Alonsóhoz hasonlóan Robert Kubica is indul a WEC hamarosan kezdődő szezonjában, a lengyel végül úgy látta, a versenyzést nem tudta volna összeegyeztetni F1-es tesztpilótai feladataival.

 

Robert Kubica nagy álma volt, hogy hosszú kihagyás után visszatérjen a Forma-1-be, ám miután csak a Williams tesztpilótai pozíciójáig jutott, felvetődött, hogy 2018-ban más kategóriában az aktív versenyzést is vállalja. 

Ehhez a WEC tűnt kézenfekvőnek, amelyet Fernando Alonso is beiktatott zsúfolt programjába, ám hiába a kétszeres világbajnok lendülete, Kubica úgy véli, neki ez nem fér bele williamses teendői mellett.

„A legfőbb indok az idő szűke, mert túl elfoglalt vagyok a Williamsnél végzett munkámmal. Elméletileg megvalósítható lett volna, viszont ez azzal járt volna, hogy öt teljes hónap alatt mindössze nyolc napot töltök otthon.”

„Szerintem ez túlzás, és egyébként is hasznosabb egy dologra koncentrálni rendesen, mint kettőre felületesen. Igazán kockázatos, ha nem tudod mindkét feladatod megfelelően végezni.”

Kubica már 2017-ben is közel állt ahhoz, hogy a ByKolles-csapat színeiben a WEC-ben versenyezzen, akkor viszont néhány teszt után egyértelművé vált számára, hogy az autó teljesítménye nem megfelelő. Igyekezett leszögezni, hogy a Manorral nem ez volt a probléma, nem szakmai indokok miatt utasította el a lehetőséget.

„Abban egyeztünk meg a  Manorral, hogy teljesítek egy tesztet, aztán döntök. De a teljesítménnyel semmi probléma nem volt. Egyszerűen csak nem tudtam elég időt szentelni ennek a projektnek.”