Finoman szólva sem nyerte el Sébastien Ogier tetszését a múlt hétvégi Finn-ralira összetákolt „traktorsikán”, mely a címvédő szerint nagyon veszélyes volt, és amelynek kihelyezése akár tragédiához is vezethetett volna.

 

Jules Bianchi 2014-es Forma-1-es tragédiája óta a világ minden versenypályáján különös figyelmet szentelnek annak, hogy mozgó, illetve álló munkagépek semmiképp se legyenek a nagy tempóval száguldó versenyautók közelében, ezért is volt különösen meglepő, hogy a szervezők a múlt hétvégi Finn-ralin traktorokból építettek sikánt a Harju-szakaszon.

A szűk két évvel ezelőtti Japán Nagydíjon az okozta Bianchi halálát, hogy óriási sebességgel vágódott egy mentést végző daruskocsi aljának, ezért Sébastien Ogier dühösen kérte számon a rendezőket, hogy miért épp egy hasonló munkagépből kellett összeeszkábálni a sikánt a Finn-ralin.

„Már a pályabejárás után hangot adtunk aggodalmainknak, és mondtuk is a szervezőknek, hogy ezt nem gondolhatják komolyan – mondta a címvédő ralisztár. – Az F1-ben már láthattuk, milyen súlyos balesethez vezethet, ha valaki beleütközik egy ilyen traktorba. Rendben, a mi autóink kicsit biztonságosabbak a körülöttünk lévő karosszéria miatt, és a tempónk sem akkora, de ennek ellenére sem volt értelme ezt a sikánt így összeállítani. Kértük csütörtökön, hogy távolítsák el, erre pénteken is ottmaradt…”

Ogier-t azért is aggasztották a munkagépek, mert az aszfaltos részen murvára alkalmas abroncsokon száguldottak, hiszen a szakasz mindkét útfelületet tartalmazta. Emiatt a tapadás sokkal rosszabb volt, mint egyébként, esőben pedig különösen veszélyes lett volna a helyzet.

A Finn-rali szervezőbizottságának feje, Kai Tarkiainen azonban a francia sztár kritikái ellenére is kitart döntésük mellett: „Előtte konzultáltam az FIA-val, aztán meghoztam a döntést. Mindent alaposan megvizsgáltunk, kielemeztük a helyzetet, és az FIA iránymutatása alapján helyeztük ki a sikánt alkotó akadályt. A szabályzatban nincs szó arról, hogy a megkerülendő tárgynak milyennek kell lennie.”