Noha néhány éve még a vad illúzió kategóriájába tartozott a pilóta nélküli robotversenyautók futama, az első példány a hétvégén már a nagy nyilvánosság előtt is bemutatkozott. A Roborace egyik kocsija a Formula E párizsi pályáján gurult végig, ami óriási áttörés a jövőbeli technológiák frontján.

 

Akik a múlt hétvégén Párizsban kilátogattak a Formula E hétvégéjére, saját szemükkel győződhettek meg róla, hogy a pilóta nélküli versenyzés ma már nem a sci-fi kategóriájába tartozik, hanem ez igenis a jelen valósága.

Hosszú-hosszú tesztek és előkészületek után ugyanis a Roborace bemutató járgánya  a nagy nyilvánosság előtt is debütált – persze a tempó még jócskán elmarad a többi versenyautóétól. Ennek ellenére a robotautó azonnal óriási népszerűségnek örvendett a szurkolók körében, akik elmondhatták, történelmi pillanatoknak voltak szemtanúi az első nyilvános tesztkör láttán.

Az autó egyébként gond nélkül teljesítette a kört, egyedül a nyolcas kanyar előtt kellett megállnia, amikor a tervezettnél közelebb ment a pályát határoló korláthoz. A Roborace technikai főnöke, Bryon Balcombe elmondta, az autót hetek óta tesztelik zárt pályákon, ezért nem is lepődött meg azon, hogy a nyilvános bevetésen is bizonyítani tudott.

„A kulisszák mögött rengeteget teszteltünk, tehát kicsit fura is volt, amikor az emberek azzal jöttek oda hozzánk, hogy ezennel megváltoztattuk a világot – úgy érezzük, ezt már néhány héttel ezelőtt megtettük! De így is nagy esemény ez, és igazán fontos, hogy a technológiát nyilvánosan is be tudtuk mutatni. Rengeteget dolgoztunk előtte, de nagyszerű, hogy most már élesben is bizonyítani tudtunk.”