Jobb lenne a Formula-1-nek, ha napjainkban is lenne egy olyan csapat a mezőnyben, amilyen a Minardi volt, amelyben az ifjú tehetségek a szárnyaikat bontogathatták - mondja a Haas csapatvezetője.

 

Valóságos keltető volt a Minardi, amely 1985-től 21 éven át szerepelt a Formula-1-ben és olyan nagyságokat indított el az F1-es pályán, mint a kétszeres világbajnok spanyol Fernando Alonso, továbbá az olasz Giancarlo Fisichella és Jarno Trulli, valamint az ausztrál Mark Webber.

Eközben a csapat rendre az utolsó helyek elkerüléséért küzdött, ugyanakkor olyan tapasztalatot gyűjthettek nála a fiatal versenyzői, amilyeneket manapság sehol, miután a hasonló kaliberű HRT, Caterham és Manor egyaránt kilehelte a lelkét.

A jelenlegi mezőnyben az utolsó ilyen, "finoman bevezetett" pilóta Pascal Wehrlein és Esteban Ocon - az utódoknak azonban nehezebb a dolga, és ezáltal a mezőny többi tagjáé is.

"A fiatal tehetségek számára az a nehéz, hogy jó időben kéne a jó helyen lenniük - mondta a Haas csapatvezetője, Gunther Steiner. - Nincs mit tenni, napjainkban még vásárolni sem lehet egy vezetői helyet.

Amikor a Minardi létezett, lehet, hogy utolsó volt, de az volt a küldetése, hogy újra és újra kitermeljen pilótákat. Lehet, hogy a helyezéseiknek nem örültek, de ez volt az üzleti modell: fejleszteni a versenyzőket.

Daniel Ricciardo is így volt a HRT-vel, tudta, hogy nem lesz vele valami sikeres, de tapasztalatot gyűjthetett, amit ma nem tehetne meg. Talán jó, hogy manapság nincsenek ilyen csapatok, de talán nem."

A változó tájképen igyekeznek eligazodni a nagycsapatok is, amelyek a keltető istállók hiányában átalakítják a saját munkamódszereiket is, a Ferrari például a Sauberből igyekszik juniorcsapatot faragni, hogy a saját tehetségei, mint amilyen például Charles Leclerc és Antonio Giovinazzi rutinosabbá válhassanak.

"Mindketten ügyesek, nagy potenciállal - folytatta Steiner. - De nagyon nehéz üléshez jutni, ráadásul az F2 és az F1 között hatalmas a távolság, kell egy tanulóidő. Ez a sportág nagyon összetett, amikor fiatal vagy, hibázol, mert nincs meg a tapasztalatod. Azt viszont nem lehet megvásárolni, ahhoz idő kell.