Monaco hercege, II. Albert köztudottan nagy sportrajongó, a motorsport világa pedig különösen közel áll hozzá. A városállam első embere a kezdetek óta elkötelezett támogatója a Formula E-nek is, a napokban pedig lehetősége nyílt kipróbálnia a sorozat egyik autóját.

 

Monaco neve már az 1900-as évek eleje óta egybeforrt a legrangosabb motorsportokéval, hiszen legyen szó akár raliról, akár Formula–1-ről, szinte elképzelhetetlen, hogy a nagy sorozatok ne tegyék tiszteletüket a hercegségben. Ehhez a körhöz csatlakozott a nemrég életre hívott Formula E is, mely II. Albert szívügye, hiszen a herceg elkötelezett támogatója az elektromos autóknak és a zöld energián alapuló fenntartható fejlődésnek.

Monaco a történelmi autók versenyével felváltva minden második évben rendez „ePrix-t”, ám a városállam vezetője a köztes időben is minden lehetőséget megragad a sorozat népszerűsítéséhez. Nemrég támogatóként állt a kezdeményezés mellé, hogy Lucas di Grassi a grönlandi jégtakarón bemutatózzon, a napokban pedig maga pattant volán mögé, méghozzá a hercegi palota kertjében. A rövid bemutató után Albert elmondta, szerinte egyre többen érzik már az eleinte extrémnek gondolt kategória jelentőségét:

„Szerintem a Formula E üzenete mára eljutott az emberekhez. A nyilvánosság érdekesnek találja a sorozatot, amely újra meg újra bizonyítja, hogy nagy teljesítményt elektromos járművekkel is el lehet érni.” A herceg stílszerűen a mezőny monacói csapata, a Venturi autóját próbálta ki, és leszögezte, nagy álma válna valóra, ha egyszer a városállam is győzelmet ünnepelhetne a sorozatban: „Remélem, hogy hamarosan a Venturi is az első helyért harcol majd. Tudják, mennyire kötődöm a tiszta energiákhoz és a megújuló energiaforrásokhoz, ezért nagyon büszke lennék, ha ez a csapat a hercegség színeiben csillogna a bajnokságban.”

A Venturi eddigi legjobb eredménye egy második hely volt, a konstruktőri tabellán pedig az első évben a 9., a másodikban a 6. helyen végzett. A sorozat harmadik idénye október 9-én kezdődik Hong Kongban.