Van, ami még a győzelemnél is fontosabb a háromszoros ralivilágbajnok Sébastien Ogier-nek, aki kijelentette, ha a hétvégi Szardínia-rali közben születik meg első gyermeke, csapot-papot otthagyva rohan feleségéhez.

Mobiltelefon feltöltve, magángép a kifutón, müncheni kórház értesítve.

Nem épp szokványos lista ez a teendőkkel kapcsolatban egy vb-futam előtt Sébastien Ogier számára, ám a háromszoros világbajnokot ezúttal a versenyzésnél is sokkal jobban izgatja valami: méghozzá első gyermeke születése. A francia klasszis márpedig leszögezte, ha szülés a hétvégi Szardínia-rali közben indul meg, abban a pillanatban rohan feleségéhez, a német Andrea Kaiserhez. Bár ezzel azt is kockáztatja, hogy adott esetben 28 pontot ajándékoz vb-ellenfeleinek, Ogier mérlegelt, és ez sem tántorította el élete egyik legfontosabb pillanatától.

„Már megosztottam a tervem a csapattal – mondta az Autosportnak. – A magángép várni fog, és ha jön a hívás, azonnal indulok. Erről biztosan nem fogok lemaradni! Feleségemet elvileg a rali utáni időpontra írták ki, ám sosem lehet tudni. A csapat pontosan tudja, milyen sokat jelent ez nekem, és megértették a helyzetem – sokan közülük már átéltek hasonlót. Ez ugyanaz, amit Andy Murray csinált az Australian Open idején.”

Az eltökélt franciát valószínűleg erőszakkal sem lehetne visszatartani, ezért a Volkswagen csapatfőnöke, Jost Capito is belenyugodott a döntésbe: „Természetesen megértjük a helyzetét. Ha minden jól alakul, akkor nem is lesz rá szükség, hogy eljöjjön Olaszországból, de ha úgy adódik, hogy a feleségének szüksége lesz rá, ott a helye!"

Ogier akcióját persze elsősorban az teszi lehetővé, hogy eddigi formáját tekintve újabb vb-címe csupán formalitás: a francia öt verseny után 47 pontos előnnyel vezet a tabellán volkswagenes márkatársa, Andreas Mikkelsen előtt, ezért valószínűleg egy verseny kihagyásával is simán megvédheti bajnoki trófejátá.