Idén lesz hatvanéves a Formula Junior-sorozat, amelynek világkörüli turnéját Silverstone-ban későbbi Formula-1-es világbajnokok ünneplésével zárják.

 

Négy későbbi Formula-1-es világbajnokot is megünnepelnek majd július 20-22. között Silverstone-ban, ahol az egykori Formula Junior-sorozat egész ées ünnepségsorozatának csúcseseménye lesz.

1958 és 1963 között az FJ volt az F1-be vezető út egyik legfontosabb és utolsó állomása, manapság pedig veteránautó-sorozatkét éli sokadvirágzását, több mint háromszáz autóval versenyezve.

A „világturné“ 2016 januárjában kezdődött és a tízországos, százversenyes ünnepségsorozat idén, a 60. jubilieum évében ér véget.

Mostanáig versenyeztek Új-Zélandon, Ausztráliában, Észak-Amerikában és Európában is, összességében olyan hagyományos versenyhelyszíneken, mint amilyen Monza, Spa, Indianapolis és Zandvoort.

A fináléra, Silverstone-ba 110 autót várnak el, ami Formula Junior-rekord volna. Az orr- és farmotoros kategóriáknak is két-két versenyt rendeznek, így tisztelegve a négy későbbi F1-es világbajnok előtt.

Ők négyen Jim Clark, John Surtees, Denny Hulme és Jochen Rindt, akik mind pallérozódtak a Formula Junior-kategóriában annak idején.

„Négy fantasztikus versenyünk lesz teljes rajtrácsokkal és legendás pilótákkal“ – nyilatkozta a Formula Junior veteránsorozatának a képviseletében Duncan Rabagliati.