A globális felmelegedés veszélyeire szeretné felhívni a figyelmet a Formula E sorozat, e kampány egyik fontos állomásaként pedig Lucas di Grassi nemrég végigszáguldott elektromos versenyautójával az egyre gyorsabban olvadó grönlandi jégtakarón.

 

A Formula E megalakulása óta büszkén hirdeti, hogy ez az egyetlen sorozat a világon, melyben teljes egészében elektromos meghajtású versenyautók szerepelnek, így úttörő szerepet tölt be a motorsportok jövőbeni átalakulásában. A kategória vezetői minden fórumon igyekeznek hangsúlyozni, hogy a fenntarthatóság érdekében egyértelműen a „zéró emissziós” versenyautók jelentik a jövőt, ezt pedig különböző akciókkal teszik még látványosabbá.

Ennek egyik fontos eleme volt, amikor a Formula E egyik meghatározó pilótája, Lucas di Grassi nemrég Grönland jégtakaróján száguldott végig, amely a kutatók szerint minden eddiginél nagyobb ütemben olvad. A globális felmelegedéshez az autók károsanyag-kibocsátása is nagyban hozzájárul, ennek veszélyeire próbálta felhívni a figyelmet látványos akciójával a Formula E és Di Grassi.

„Azzal, hogy testközelből láthattam, milyen gyorsan olvad a jégtakaró, még inkább megértettem, mennyire fontos szerepe van az elektromos autóknak – mondta a brazil versenyző, a sorozatot iránytó Alejandro Agag pedig a jövő generációjára hívta fel a figyelmet. – Nekem is négy gyermekem van, a bolygónk jövője pedig attól függ, hogy életünkkel mennyire befolyásoljuk a környezetünket és a klímát. A globális felmelegedés nagyon fontos téma, melynek visszaszorításáért mindenki tehet valamit. Mi a motorsportban, mások pedig a mindennapi életben.”

A látványos akciót a grönlandi kormány, valamint a monacói herceg alapítványa is támogatta. II. Albert örül a Formula E egyre nagyobb térnyerésének: „Teljes mellszélességgel kiállok a sorozat bátor kezdeményezése mellett, hogy minél inkább felhívjuk a figyelmet a klímaváltozás Grönlandra gyakorolt negatív hatásaira. Alapítványom pontosan tudja, hogy az elektromos autóknak milyen fontos szerepük van a károsanyag-kibocsátás csökkentésében, és hisz benne, hogy a Formula E a következő generációkat is inspirálni tudja.”