Bár Jean-Eric Vergne egymás után másodszor is bajnok lett a Formula E-ben, diadalát beárnyékolja, hogy megpróbálta sportszerűtlenségre ösztökélni csapatát. Tette miatt egy nap közmunka vár rá az FIA-n belül.

 

Történelmi sikert aratott a hétvégén Jean-Eric Vergne, mert ő lett az első olyan versenyző, aki bajnoki címek tekintetében duplázni tudott a Formula E-ben.

A francia azonban nagyon nyögvenyelős stílusban és csupán némi szerencsével tudta bebiztosítani az összetett első helyet a New York-i szezonzárón, elkeseredettségében ráadásul sportszerűtlenségére is vetemedett.

Amikor nagyon rosszul állt a szénája, azt üzente a csapatrádión a vezetőknek, hogy kérjék meg csapattársát, André Lotterert, hogy szándékosan álljon meg a pályán, és csalja elő a biztonsági autót.

A rádióüzenet mellett nem mentek el szó nélkül a sportfelügyelők, akik hivatalos ítéletükben leírták, ezen a szinten egy sportolónak korrekt és sportszerű keretek közt kell versenyeznie, mert példaképként szolgál a feltörekvő fiatalok között.

Büntetésként egynapos közmunkát szabtak ki Vergne-nek az FIA-n belül, amit a francia pilótának a következő hat hónapon belül kell letöltenie. A pilóta úgy véli, nem volt kirívó cselekedete, de vállalja a büntetést:

„Amit kértem, azt az összes versenyző kérte volna, legyen szó az F1-ről vagy a Formula E-ről. A csapattársam körhátrányban volt, sérült autóval, letört első szárnnyal. Természetes, hogy a helyemben mindenki ugyanezt kérte volna a csapattól.”

„Ettől függetlenül boldogan teljesítem a büntetést, mert valóban túl sokat panaszkodunk a rádión, és ezt végre abba kellene hagynunk – magamat is beleértve. Vállalom a felelősséget, jó lenne, ha befejeződne, hogy mindenki azért panaszkodik, hogy neki jobb legyen.”