2002. július 4. a kettős győzelem ellenére is fekete dátum a Ferrari történetében, a maranellóiak ugyanis ott lépték meg minden idők egyik legvisszataszítóbb csapatutasítását. Rubens Barrichellónak már a szezon hatodik futamán el át kellett adnia a győzelmet Michael Schumachernek.

 

Különös évfordulót „ünnepelhetnek” a Ferrarinál, hiszen ma lett 15 éves a sportág történetének egyik leghírhedtebb csapatutasítása.

Az előzményekhez hozzátartozik, hogy Rubens Barrichellónak már 2001-ben is át kellett adnia Michael Schumachernek a második helyet, 2002-ben viszont a győzelemtől fosztották meg szerencsétlen brazilt. Pedig Barrichello az Osztrák Nagydíj teljes hétvégéjén gyorsabb volt Schumachernél, és összességében is elmondható, hogy neki sokkal inkább feküdt az akkor még A1-Ring néven szereplő aszfaltcsík.

A Ferrari azonban az 1997 és 1999 között a rendre az utolsó futamon elbukott egyéni vb-cím miatt ekkorra olyan paranoiás lett, hogy a végső diadal érdekében minden eszközt bevetett, így már a szezon hatodik futamán csapatutasítást alkalmazott. Mint később kiderült, 2002-es autójuk olyan domináns volt, hogy erre semmi szükség nem lett volna az idény ilyen korai szakaszában, a csapatvezetők azonban kötötték az ebet a karóhoz, és folyamatosan mondták a csapatrádión az élen száguldó Barrichellónak, lassítson le.

Mivel a brazil nem akarta, hogy azonnal felbontsák a szerződését, teljesítette az utasítást, ám csupán a cél előtt lassított le, hogy az egész világ lássa: parancsot teljesít.

A leintés után aztán elszabadult a pokol, a szurkolók pfujoltak és fütyültek, a zavarodott Schumacher pedig felráncigálta a dobogó tetejére csapattársát. Szürreális jelenet volt, ahogy harsogott a német himnusz, miközben a brazil Barrichello csalódott tekintettel állt a győztest megillető helyen, és az egész dobogós cirkuszért még meg is büntették a Ferrarit félmillió dollárra.

A sajtótájékoztatón Schumacher azt állította, nem ő kérte, hogy engedjék előre, sőt, nem is számított rá, hogy Barrichello lelassít, azt ugyanakkor leszögezte, szörnyen érezné magát, ha ezen a néhány ponton múlna majd világbajnoki címe…