Beigazolódtak az előzetes félelmek az F1-es szezonnyitón, vagyis a vadonatúj, gyorsabb autókkal sokkal nehezebbé vált az előzés. A versenyzők elismerték, szinte képtelenség igazán közelről követni az elöl haladó autót.

 

Noha sokan a téli tesztek után is csak szemérmesen hallgattak, Lewis Hamilton már hetekkel ezelőtt megmondta, hogy nagy bukta lehet az új Forma-1, mert hiába lettek szebbek és gyorsabbak az autók, előzni szinte lehetetlen velük.

A hétvégi szezonnyitón ezt a saját bőrén is megtapasztalhatta a háromszoros világbajnok, akinek győzelme jórészt azon úszott el, hogy első boxkiállása után beragadt Max Verstappen Red Bullja mögé. A brit az időmérőn 1,3 másodperccel volt gyorsabb a hollandnál, a futam első szakaszában pedig ennél is nagyobb előnyre tett szert körönként, ám abban a pillanatban, hogy a Red Bull mögé került, tehetetlenné vált.

Ez elsősorban azért történhetett meg, mert az aerodinamikailag jóval érzékenyebb autók már 2-2,5 másodperces hátrányban is elkezdenek kiszámíthatatlanul viselkedni a kanyarokban, vagyis igazán közel kerülni a másikhoz szinte képtelenség. A tavalyi Ausztrál Nagydíjon 37 előzést láthatott a közönség, most pedig csupán 5-öt, és arányaiban a többi pályán is hasonló visszaesésre lehet számítani.

„Előzés? Milyen előzés” – viccelődött Felipe Massa. – „Közvetlenül a rajt után sikerült, amúgy viszont nem. A vezetési élmény sokkal jobb, és tényleg szórakoztató vezetni ezeket az autókat, előzni azonban sokkal nehezebb.”

Ezt erősítette meg Max Verstappen is, aki az egész futamon Kimi Räikkönen mögött haladt: „Nagyon nehéz volt igazán közel kerülni a másikhoz. Ahogy két másodpercen belül kerülsz valakihez, már nagyon lehet érezni a negatív hatásokat, és azt, hogy tönkreteszed a gumikat.”

Valtteri Bottas szintén arról számolt be, hiába próbált közelíteni csapattársához, Hamiltonhoz, egyszerűen képtelenség volt: „Ha néhány másodpercen belülre kerülsz, és elveszted a tapadást. A probléma sokkal jelentősebb, mint az elmúlt években. Nagyon nehéz lesz hasonló teljesítményű autókkal csatázni.”