A Formula–1-be vágyó fiatalok közül egyre többen választják a japán Super Formula-sorozatot abban az esetben, ha a juniorkategóriák megnyerése után nincs számukra hely a csúcskategóriában. A GP2-es bajnok Pierre Gasly is ott köthet ki.

 

Nincs könnyű dolguk manapság a feltörekvő fiatal versenyzőknek, gyakran ugyanis azzal kell szembesülniük, teljesítsenek bármilyen jól is az utánpótlás-szériákban, a Formula–1-ben egyszerűen nincs számukra hely. A korábbi időszakokban az adott versenyzők ilyenkor jobb híján elszegődtek tesztpilótának, csakhogy az évadközi tesztkorlátozás miatt érdemi munkát mostanában nem végezhettek. 

A McLaren kötelékébe tartozó Stoffel Vandoorne ezért tavalyi GP2-es győzelme után inkább fogta magát, és átcuccolt Japánba, ahol az egyre nívósabb Super Formula-sorozatban versenyzett egy évet. Ebben a kategóriában erősebbek az autók a GP2-eseknél, vagyis remek lehetőség a fejlődésre, amíg meg nem nyílik a lehetőség az F1-ben. A belga taktikája bejött, mert jövőre már ő vezetheti az F1-es McLarent, és míg várakozott, addig sem esett ki a ritmusból.

Most hasonló terveket szövöget a Red Bull-junior Pierre Gasly is, aki hiába nyerte meg idén a GP2-es sorozatot, az F1-ben egyelőre nincs számára hely.

„Reálisan nézve a Super Formula jelentené a legjobb választást – ismerte el a húszéves francia. – Egész sokat beszélgettem erről Stoffellel, aki jó barátom és hatalmas tehetség. Azt mondta, igazán kemény sorozatról van szó, sok tapasztalt versenyzővel. A filozófia és a csapattal való közös munka teljesen új kihívás, de készen állok rá. Szerintem nagyon izgalmas új bajnokságokba belekóstolni, és Stoffel F1-es szerződése is azt bizonyítja, hogy a Super Formula megfelelően felkészíti az embert.”