Ha már a Formula-1 vezetését kicsavarták a kezéből, szobrot azért kap Bernie Ecclestone, csak nem az F1-es közegben, hanem egy fesztiválon, Nagy-Britanniában.

 

A Goodwod Festival of Speedet 1993-as kezdete óta minden június végén-július elején tartják, gondosan ügyelve arra, hogy kikerüljék a Formula-1-es versenyhétvégéket, hogy minél többen érhessenek rá.

Az is ellentétes az F1-gyel - főleg az Ecclestone-éra F1-ével... -, hogy itt kifejezetten törekednek arra, hogy az autókat, a versenyzőket, a csapatokat és a közönséget összehozzák - ettől fesztiváli a hangulat.

Persze az egész mit sem érne verseny nélkül: Goodwood asztafltcsíkjának sajátja, hogy 92.7 méter a szintemelkedése, átlagban 4.9%-os emelkedőkkel, így aztán van úgynevezett "hegymászás", ez a rendezvény fő műsorszáma.

Ennek a hegymászásnak a rekordját a német Nick heidfeld tartja 41.6 másodperccel, 161.1554 km/órás átlaggal. Mindezt egy McLaren MP4/13-assal érte el 1999-ben. Azóta persze az F1-es autókat biztonsági okokból kizárták a versenyből, így habár 2006-ban a finn Heikki Kovalainen állítólag 40 mp alatt telejsítette a távot egy renault R25-össel, ez nem hivatalos.

Az viszont nagyon is az, hogy idén, a 25. rendezvényen a hagyományos szobrot Bernie Ecclestone kapja.

Általában az autógyáraknak szentelik ezeket az alkotásokat, tavaly például a BMW kapta, korábban pedig a Porsche, a Jaguar és a Rolls-Royce és a Ferrari is részesült ilyen elismerésben, mióta 1997-ben Gerry Judah megalkotta az első vonatkozó szobrát.

Az idei mű az "Ecclestone öt korszaka" címet kapta, mivel a "csápjai" az alany autóversenyzői-, csapatigazgatói-, csapattulajdonosi-, gazdasági vezetői- és legenda-státuszát jelképezik.

"Goodwoodra elkészíteni a szobrokat, mindig nagy kihívás - nyilatkozta a művész, Judah. - Mindegyiknek különbözőnek, dinamikusnak és veszélyesnek kell lennie, amilyen maga a motorsport is. Az idei év sem kivétel attól, hogy egyént ünneplünk."

A tervek szerint Ecclestone személyesen is megjelenik a fesztiválon, amelyen 158 ezres volt a rekord nézőszám 2003-ban, de azóta 150 ezerben limitálták a maximumot.