Hosszas előkészületek után teljes valójában is bemutatták az úgynevezett DevBotot, vagyis a világ első, pilóta nélküli robotversenyautóját. A tervek szerint a Roborace a Formula E betétfutama lesz a jövőben, konkrét dátumot viszont még nem jelöltek ki.

 

Ha létezik futurisztikus versenytechnológia, akkor a DevBot egyértelműen ezt képviseli, hiszen ez az első olyan versenyautó, amely mesterséges intelligenciával, pilóta nélkül is képes haladni.

A prototípust a hét elején mutatták be Barcelonában, ahol az is kiderült, hogy a különleges külső legalább olyan meggyőző belsőt takar. A 975 kilogrammos DevBotban ugyanis négy 300 kW-os elektromotor rejtőzik, melynek segítségével a robotautó közel 320 km/órás végsebesség elérésére is képes. A Roborace megálmodója, Denis Sverdlov igazán büszke rá, hogy a kezdetben vállalhatatlanul merésznek tűnő koncepció egész rövid időn belül testet öltött.

„Fantasztikus pillanat ez, hiszen végre bemutathatjuk a világnak a robotautót, amely újabb nagy lépés a vezető nélküli elektromos technológia tökéletesítésében. Az a fejlődés, amelyet kevesebb, mint egy év alatt bemutattunk, egészen káprázatos, és már alig várom, hogy folytatódjon a munka, és még több tapasztalatot szerezzünk a robotautóról.”

A projekt tehát a végső fázisába lépett, amelyben már csak a finomhangolás és a biztonsági ellenőrzések vannak hátra. Egyelőre nem tudni, hogy a Formula E betétfutamaként működő Roborace mikor indulhat útjára, de a tervek szerint egy kétautós bemutatóversenyt már idén összehozhatnak.

A Formula E és szponzorai mindenesetre teljes mellszélességgel kiállnak a futurisztikus versenysorozat mellett, így már tényleg csak idő kérdése, hogy a szurkolók pilóta nélküli versenyautók viaskodásának lehessenek szemtanúi.