A papírformának megfelelően a Fernando Alonso fémjelezte toyotás egység nyerte meg a Le Mans-i 24 órást, ezzel a spanyol elérte második fontos részcélját. A kétszers F1-es világbajnok alig hitte el, hogy összejött a diadal.

 

Ezúttal sem a Toyotát, sem Fernando Alonsót nem sújtotta átok, így a spanyol sztár fémjelezte alakulat megnyerte a Le Mans-i 24 órást.

Mivel az LMP1-es kategóriában a Toyota volt az egyetlen gyári alakulat, szinte papírformának számít az eredmény, ám Alonsóéknak egyfelől célba kellett érniük, másfelől pedig a japánok másik trióját is le kellett győzniük.

Mivel Sébastien Buemi és Kazuki Nakajima is hibátlan etapokat teljesített, a #8-as Toyota diadala végül nem is forgott veszélyben, Alonso így boldogan indulhatott haza. A spanyol elmondta, egy ideig fel sem fogta, hogy Le Mans-i győztes lett.

„Tavaly az Indy 500-on is többször az élen álltam és közel is kerültem a győzelemhez, de technikai hiba miatt elszalasztottam a lehetőséget. Itt Le Mans-ban is mi vezettük a versenyt, és nagyon aggódtam, hogy ismét úgy járok, mint tavaly. Ezúttal azonban megszereztük a győzelmet.”

„Lenyűgöző érzés ez a diadal. Még mindig kicsit sokkhatás alatt vagyok, mert annyira koncentráltunk a versenyre, és annyira stresszes volt a vége. Nem vagyok hozzászokva, hogy kívülről nézem a versenyautóm, hiszen általában én vezetem. Igazán feszült 24 óra volt, pláne úgy, hogy az élen álló két autó végig egy-két percen belül haladt egymástól.”

Alonso elmondta, azért is különösen édes számára ez a diadal, mert a megbízhatósági versenyzés igazi nagyágyúit tudta legyőzni újoncként. Ez motiválja az Indy 500-on is.

„Nagyon csábító cél elérni a hármas koronát, és figyelni, hogy közben jobb, teljesebb versenyző leszel. A Forma-1-ben minden a csapatod teljesítményétől függ. Ha a csapatod az első az erősorrendben, akkor te is első vagy második vagy, ha a csapatod harmadik, akkor te meg az ötödik vagy hatodik vagy.”

„Ahhoz hogy az ember jobb versenyző legyen, minden sorozatban nyerneie kell az adott kategória specialistái ellen. Igazán vonzó cél azok ellen versenyezni és győzni, akik az oválpályák vagy  a megbízhatósági versenyek specialistái.”