Akár már a következő szezonban elérhető közelgésbe kerülhet hozzánk a rali-vb mezőnye, a 2017-es versenyrendezésre ugyanis 13 új helyszín jelentkezett – köztük déli szomszédunk, Horvátország. A terjeszkedés régi célja az FIA elnökének, Jean Todtnak.

WRC-futam Budapesttől néhány száz kilométerre? Nem hangzik rosszul, és jelenleg úgy tűnik, mindez nem is elképzelhetetlen!

A brit Autosport értesülései szerint ugyanis az FIA azt tervezi, hogy alaposan felforgatja az eddigi versenynaptárat, és új, valamint visszatérő országoknak is lehetőséget ad a rendezésre. Eddig 13 ilyen jelentkezőről tudni: Abu-Dzabi, Észak-Írország, Oroszország, Törökország, Új-Zéland, Malajzia, Dél-Korea, Japán, Jordánia, Kanada, Chile, India és ami számunkra a legérdekesebb, Horvátország. Déli szomszédainknak ugyanakkor nagyon nehéz dolguk lesz, ha be akarják verekedni magukat a versenynaptárba, hiszen az FIA épp azt szeretné, ha több Európán kívüli helyszínen rendeznének futamokat, ráadásul a dúsgazdag riválisok biztosan nem sajnálják majd a pénzt sem a szervezésre, sem a lobbira. „Ez egy világbajnoki sorozat, a versenynaptárnak pedig ezt is kell tükröznie” – mondta korábban Jean Todt, az FIA elnöke, aki nincs megelégedve azzal, hogy a 14 versenyből tízet Európában rendeznek. A szövetség raliigazgatója, Jarmo Mahonen ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy a naptár kibővítésére nincs lehetőség: „Megígértük a gyártóknak, hogy 14-nél nem rendezünk több ralit egy idényben, tehát nem járható út simán csak új helyszínekkel kiegészíteni a listát. Ugyanakkor az is világos, hogy cselekednünk kell, mert ha nem teszünk semmit, nem is változik semmi.”

Ami biztos, hogy nagy csata lesz a helyszínek között a rendezésért, és a közel-keleti országok egymást túllicitálva próbálják majd magukhoz édesgetni a WRC-t, ám ki tudja, lehet, hogy a vérfrissítés jegyében a horvátok is lehetőséget kapnak. A magyar ralirajongók pedig ennél aligha kaphatnának jobb hírt.