Megdöbbentő belegondolni, hogy Alessandro Zanardi hírhedt CART-os balesete már 15 éve történt, ám a szívós olasz a keserű évfordulót nem szomorkodással akarja tölteni. Londoni paralimpiai aranyérme után Rióban ismét az első hely a célja a kerekesszékes versenyen.

 

A motorsport világa döbbenten figyelte az eseményeket, amikor 2001. szeptember 15-én a CART-sorozat lausitzringi fordulóján Alessandro Zanardi egy megpördülés után rossz szögben tért vissza a pályára, és Alex Tagliani óriási sebességgel vágódott autója elejébe. Az elképesztő becsapódás következményeként Zanardi mindkét lábát amputálni kellett, a rehabilitáció után azonban a szívós olasz speciálisan kialakított túraautókkal folytatta versenyzői karrierjét.

Ezzel egy időben ismerkedett meg a kerekesszékes versenyekkel is, melyeken azonnal sikeresnek bizonyult, hiszen mindössze négyhetes edzés után 2007-ben a negyedik helyet érte el a New York City maratoni viadalon. Zanardi ekkor döntötte el, hogy célkeresztbe veszi a 2012-es londoni paralimpiát, kitartásának, küzdeni tudásának és példaértékű hozzáállásának köszönhetően pedig el is hozta az aranyérmet az angol fővárosból.

Mivel az olasz versenyző azóta is lelkesen edz a duplázás érdekében, elképzelhető, hogy szeptemberben napra pontosan 15 évvel horrorisztikus balesete után érhet fel ismét a csúcsra: „A legfontosabb, hogy az ember jól érezze magát a bőrében. Ha túl keményen hajtod magad, és kizárólag az eredményhajszolás jár a fejedben, nehéz jó teljesítményt nyújtani. Természetesen én is egyre többet gondolok Rióra, de még van egy kis idő addig.”

„A jelenlegi állapotommal elégedett vagyok, ilyenkor az a lényeg, hogy az ember megfelelő alapra építkezzen, és szeptemberben legyen a legjobb formában. Az idei eredményeim mindenesetre biztatóak. Valóban hiszek benne, hogy ismét aranyat szerezhetek.”