Helyi sajtóértesülések szerint Luis Salom idei tragikus balesete miatt a 2017-es MotoGP-hétvégére átalakítják a Circuit de Catalunya vonalvezetését. Az eddigi elnyújtott, villámgyors 12-es kanyart egy sikán váltja majd fel.

 

Ahogy arra számítani lehetett, nem maradt következmények nélkül Luis Salom idei halálos balesete.

A spanyol versenyző a Moto2 pénteki edzésén vesztette el irányítását motorja felett a szélvészgyors 12-es kanyar előtt, és nagy tempóval vágódott a szemközti gumifalnak. Mivel a bukótér kicsi, a sebesség pedig óriási volt, Salom belehalt sérüléseibe, ami nagy felhördülést okozott az egész boxutcában.

A versenyzők azonnali megoldást sürgettek, és az elemzés rögvest kezdetét is vette. Miután kiderült, hogy a spanyol hibája vezetett a végzetes bukáshoz, az illetékesek úgy döntöttek, elejét véve a további tragédiáknak, módosítanak a pálya vonalvezetésén.

Ennek megfelelően jövőre már a motorosok is a Formula–1-ben használt, szűkebb ívű 10-es kanyaron versenyeznek, így lassabb lesz a sebességük, ám ami sokkal fontosabb, hogy a gyors, elnyújtott 12-es kanyart is teljesen kiiktatják. Az F1-ben már szintén nem használják ezt a szakaszt, és hozzájuk hasonlóan a motorosok is egy lassabb sikánon mennek majd keresztül. Ezzel nemcsak lelassítják a 12-es kanyart, de a bukóterét is növelik, a célegyenesre ráfordító kanyarba pedig alacsonyabb tempóval érkeznek meg.

A változtatások első pillantásra hatékonynak tűnnek, ám így is tragikus a tény, hogy a módosításokhoz egy halálos balesetnek kellett bekövetkeznie.