Kellett néhány nap Michelisz Norbert számára, míg túltette magát a katari történteken, és belenyugodott, hogy Yvan Muller sportszerűtlensége következtében elbukta az összetett harmadik helyet. A futam végén viszont kis híján tettekkel is megmutatta csalódottságát.

 

A magyar motorsportrajongók egy emberként keltek ki Yvan Muller ellen, amikor a francia versenyző péntek este sportszerűtlen akcióival manipulálta a WTCC összetett harmadik helyéért folytatott küzdelmet, és a kedélyek azóta sem csillapodtak.

Michelisz Norbert rajongói továbbra is kritikus kommentekben kérik számon a négyszeres világbajnokot, mégis milyen motiváció rejlett abban, hogy a verseny végén elengedje Tiago Monteirót, így megfossza a magyar versenyzőt az év végi bronztól. Maga Michelisz várt néhány napot, mielőtt nyilvánosan elmondta véleményét az esetről, és bár dühe enyhült valamelyest, Muller cselekedetét azóta sem érti.

„Még mindig tisztán emlékszem arra a dühre, ami miatt az is megfordult a fejemben a szezon utolsó kanyarjaiban, hogy a célegyenes előtt lefékezem az autót tüntetőleg – írta a Honda magyarja a honlapján vezetett blogjában. – Aztán persze győzött a józan ész, ilyet nem tehetek, sportember vagyok. Az első gondolatom mégis ez volt, amikor a visszapillantóból azt láttam, hogy Yvan Muller elengedi Tiago Monteirót, és ezzel beleszól a bajnokság végkimenetelébe. Azóta visszanéztem az esetet, és továbbra is az a véleményem, hogy ez elengedés volt, nem pedig önkéntelen hiba, ívről való lecsúszás.”

A magyar szurkolók szemében Muller megítélését tovább rontja, hogy még csak oda sem ment Micheliszhez megmagyarázni tettét. És bár lehet, hogy négyszeres világbajnokként vonul vissza, utolsó hétvégéjén bebizonyította, emberként messze nincs a legnagyobbak szintjén.  

„Továbbra is az egyik legjobb pilótának tartom, aki ellen valaha versenyeztem, és azt sem vitatom, hogy joga volt ehhez a döntéshez, amit nekem el kell fogadnom – jegyezte meg szomorúan Michelisz. – Neki viszont azt kell elfogadnia, hogy megvan a véleményem a dologról. Nem beszéltünk a futam után, ebben az esetben nem is lett volna mit mondanunk egymásnak.”

 

A WTCC 2016-os szezonjának végeredménye:

1. José María López        381 pont

2. Yvan Muller                 257

3. Tiago Monteiro           214

4. Michelisz Norbert      213

5. Mehdi Bennani           206