A 40. Dakar-rali január 6. és 20. között zajlik Dél-Amerikában, és az egyik legnagyobb újdonság, hogy a mezőny visszatér Peruba, vagyis lesznek sivatagos szakaszok. 

 

„Mindenekelőtt szeretném együttérzésemről biztosítani a perui embereket, akik jelenleg is szenvednek a természeti csapások miatt” – kezdte mondandóját Étienne Lavigne a 2018-as Dakar bemutató sajtótájékoztatóján. A Dakar-rali versenyigazgatója ezzel fejezte ki együttérzését akiket jelenleg is erős esőzések sújtanak az ország északi részén. 

A Dakar szervezői csatlakoztak a perui kormány által életre hívott #UnaSolaFuerza (Egyetlen erő) programhoz, amelynek célja, hogy azonnali segítséget nyújtson a rászorulóknak. 

Az, hogy a verseny a 40. évfordulója alkalmából visszatér Peruba, bizonyára intenzív és érzelmes pillanatokat hoz majd magával. A mezőny újra felfedezheti magának az Ica-sivatagot (amelyben 2012-ben és 2013-ban már járt), s ez bizonyos szempontból nagy fegyvertény. A Dakar-indulók újra szörfözhetnek a dűnéken, de ezen felül is jó néhány kihívással kell szembenézniük. 

Azután az Andok-trilógia új fejezete nyílik meg, a Titicaca-tó felfedezésével, amellyel a mezőny azt ünnepli majd, hogy belép Bolíviába. Lima után egy másik nagyváros is vendégül látja majd a Dakart – négyezer méterrel magasabban. A szünnapot ugyanis a bolíviai La Pazban tartják. A kaland a fennsíkokon folytatódik, majd pedig Argentínában ér véget, amely tökéletes célállomás értő és lelkes közönsége miatt.