Drámai véget ért az idei Le Mans-i 24 órás viadal, mert a versenyben végig kényelmesen vezető 7-es rajtszámú Toyota a végén defektet kapott, és kétszer is a boxba kellett evickélnie. A győzelmet elveszítő Jose Maria Lopez nem bírt könnyeivel.

 

Szinte végig uralta a Le Mans-i 24 órás versenyt a Mike Conway, Kamui Kobajasi, Jose Maria Lopez alkotta toyotás trió, drámai végjáték miatt azonban mégsem ünnepelhetett diadalt.

Az utolsó órában az argentin versenyző kényelmes előnnyel állt az élen, de egy defekt miatt a boxba kellett hajtania. Ezzel még mindig megőrizte volna a vezetést, ám egy rossz szenzor azt jelezte, a jobb első gumi defektes, így a csapat csak azt cserélte le.

Később kiderült, valójában a jobb hátsóval volt gond, így mire Lopez másodszor is visszavergődött a garázsokhoz, és ezt a kereket is lecserélték autójáról, a másik Toyota már elhappolta előle az első helyet. Az argentin nehezen dolgozta fel a történeket:

„Nem tudom szavakkal leírni, milyen szörnyű érzés. A leintés után a garázsokhoz visszasétálva végig sírtam. Nagyon fájdalmas, de el kell fogadnunk, hogy már nem tehetünk semmit.”

„Pedig direkt megőriztünk egy vadonatúj szett gumit az utolsó etapra, mert minimalizálni akartuk a defekt kockázatát. Nagyon különös, ami történt, mert a végén már direkt elkerültem a kerékvetőket, és mindent próbáltam makulátlanul csinálni.”

Lopez elmondta, eleinte nem is vesztett sok időt a defekt miatt, ám amikor csapata a rossz szenzor miatt nem a megfelelő kereket cserélte le, a probléma már nagyban elkezdte hátráltatni:

„Nagyjából fél körön át láttam a defektet jelző fényt, de ekkor még nem volt olyan rossz a helyzet, mert a nyomás nem csökkent drasztikusan. Simán tudtam tartani a 200 kilométer per órás tempót, tehát nem vesztettem sokat.”

„Amikor azonban kihajtottam a boxból, a nyomás nagyon lecsökkent a defektes kerékben, és ekkor nagyobb tempóval már azt kockáztattam volna, hogy kidurran a kerék, és mindent elveszítünk. Ezért ekkor már nem hajthattam nagyobb tempóval, mint 50 kilométer per óra – így mentem vissza a boxba.”