Június 25-én debütál a WTCC idei nagy újítása, a joker kör, az eddigi aszfaltcsíkokkal ellentétben a Vila Real-i pálya ugyanis végre alkalmas lehet a koncepció megvalósítására. Michelisz Norbert izgatottan várja, miként pezsdíti fel a versenyeket a koncepcióváltás.

 

A ralikrosszban már régóta használt joker kör bevezetésére már nem sokat kell várniuk a WTCC rajongóinak, a június 25-i Vila Real-i futamokon ugyanis már élesben láthatjuk, miként működik a koncepció.

Az újítás lényege, hogy a pálya utolsó kanyarja, a 26-os jobb-bal törés mellett kialakítanak egy bal-jobb sikánt is, amelyet a versenyek harmadik köre után egyszer mindenkinek igénybe kell vennie. Az első számítások szerint az alternatív útvonal két másodperccel meghosszabbítja a köridőt, vagyis a pilótáknak alaposan meg kell gondolniuk, mikor térnek ki saját joker körükre.

Az újítás mindenképp felpezsdítheti a versenyeket, ami azért fontos, mert a Vila Real-i pályán szinte lehetetlen előzni, és az előző idényekben is gyakran fulladtak unalomba az ott rendezett futamok.

A Honda gyári versenyzője, Michelisz Norbert szerint a joker kör érdekes újítás, így máris izgatottan várja, mi sül ki a koncepcióból.

„Nagyon jó ötletnek tartom. Utcai pályán mindig nehéz versenyezni, ugyanakkor teljesen megértem a szurkolókat, hogy ők itt is előzéseket és akciót szeretnének látni. A joker körök bevezetése e szempontból jó stratégia lehet, mert ez megnyitja a lehetőséget az előzésekhez, ami nekünk, versenyzőknek és a nézőknek is nagyszerű.”

A WTCC promótere, Francois Ribeiro szintén optimistán tekint az első olyan verseny elé, ahol kipróbálják a joker köröket.

„A ralikrosszban remekül működik ez a koncepció, és biztos vagyok benne, hogy a WTCC utcai versenyét is felpezsdíti Vila Realban. Mindenkinek bővíti a stratégiai lehetőségeit, és akár a végeredményre is befolyással lehet. A biztonságnál természetesen semmi nem lehet fontosabb, ezért szorosan együtt dolgozunk az FIA szakembereivel, valamint a helyi rendezőkkel, hogy az útvonal minden szempontból megfeleljen a biztonsági előírásoknak.”