Egészen különös indok miatt kellett törölni a hétvégén zajló Svéd rali 12. gyorsasági szakaszát: a 2017-es autók egyszerűen túl gyorsak ahhoz, hogy biztonságosan ki lehessen engedni őket a pályára.

 

Egyik blamázs éri a másikat az idei rali-vb-n (WRC), mert míg a szezonnyitó Monte-Carlo ralin egy néző halálos balesete sokkolta a sportágat, addig Svédországban a túl nagy tempó miatt kellett törölni a 12. gyorsaságit.

A WRC amúgy is megtépázott imázsának nagyon nem tesz jót, hogy ilyen nevetségesen hangzó indok miatt kell módosítani a programon, hiszen egy autóversenynek általában épp az a lényege, hogy az autók minél gyorsabban menjenek…

 Az új generációs kocsik viszont minden téren javultak az elődökhöz képest, ezért a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) azt javasolta a szervezőknek, ne tartsák meg a Kron szakaszt. „Miután elemeztük a sebességeket a kilencedik szakaszon, az FIA ajánlása alapján biztonsági okokból töröljük a 12. gyorsaságit” – áll a rendezők közleményében.

A Svéd rali a remények szerint az eredeti ütemterv alapján folytatódik, a szakasz kiiktatása azonban veszélyes precedenst teremthet a jövőre nézve, mert a nagy tempó alapján így bármelyik későbbi gyorsaságit törölhetik majd.